Headlines News :

Μεσοχώρια 2012.

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012 7:50 π.μ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωρίου «Ο Άγιος Δημήτριος» σας προσκαλεί να συμμετέχετε στα «Μεσοχώρια 2012» που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 στις 6:30μμ. με αφορμή την πανήγυρη του χωριού για του Αγίου Πνεύματος.
ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ:
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΤΑΡΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ)
  • ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΑΡΝΙΣΣΑΣ(ΕΔΕΣΣΑ)
  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΒΑΝΤΟΒΛΑΧΩΝ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ
  • ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΙΩΝ (ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ).
Το Μεσοχώρι ανήκει στο Νομό Λάρισας, Δήμος Ελασσόνας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 140 μ. Έχει 613 κατοίκους οι οποίοι ως επί τω πλείστον ασχολούνται με την γεωργία (κυρίως καλλιέργεια καπνών) και την κτηνοτροφία. Ενδιαφέρων παρουσιάζει η παλιά πέτρινη γέφυρα μονής κυκλοφορίας που οδηγεί σε γειτονικά χωριά.

Κατά μήκος του χωριού περνάει ο ποταμός Ξηριάς που είναι η συνέχεια των ποταμών Ελασσονίτικος και Τηταρίσιος. Στο χωριό υπάρχει ένα από τα πιο σύγχρονα και πιο εξυπηρετικά ΚΕΠ της Επαρχίας. Χιλιομετρικές αποστάσεις: από Αθήνα 396χλμ, από Θεσσαλονίκη 190χλμ, από Λάρισα 38,9χλμ και από Ελασσόνα 22χλμ.
Στην πλατεία του χωριού υπάρχει η προτομή του καταδρομέα Ηλία Δαλαμάγκα που βρήκε τραγικό θάνατο από την πτώση του στρατιωτικού αεροσκάφους που μετέφερε την Α΄ Μοίρα καταδρομών από το Μάλαμε της Κρήτης στην Κύπρο τη νύκτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου 1974.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν «Μυλόγουστα» και η τοποθεσία του δεν ήταν στη σημερινή θέση. Βρισκόταν σε βουνό πάνω από το σημερινό χωριό στην τοποθεσία Βρυζόστη όπου σήμερα σώζεται η εκκλησία και μύλοι (σε έναν από τους μύλους πρόσφατα έγινε αναπαλαίωση).

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση της παλαιάς ονομασίας: η πρώτη είναι πως πιθανόν να προέρχεται από το «Μύλοι της Αυγούστας» ιδιοκτησίας της επί Ρωμαϊκής εποχής, και η δεύτερη εκδοχή είναι πως ονομάστηκε έτσι για τους 12 μύλους που υπήρχαν στη σειρά στο δρόμο προς την είσοδο του χωριού και ο επισκέπτης έκανε «γούστο» Μυλό-γουστα. Από τα σπλάχνα του βουνού ανάβλυζε μεγάλη πηγή το νερό της οποίας κινούσε τους μύλους και μέχρι το 1950 κινούσε δύο. Επίσης και για την σημερινή ονομασία υπάρχουν δύο εκδοχές: μία γιατί το χωριό μας βρίσκεται χιλιομετρικά στη μέση της παλιάς διαδρομής Τύρναβος – Ελασσόνα και η άλλη εκδοχή διότι ο δρόμος που διασχίζει το χωριό το χωρίζει στη μέση.
Η κεντρική εκκλησία του Μεσοχωρίου μας υποδέχεται στην είσοδο του χωριού ερχόμενοι από Λάρισα και είναι ο πολιούχος μας Άγιος Δημήτριος από όπου πήρε το όνομα και ο Σύλλογός μας. Υπάρχουν ακόμη οι εκκλησίες: α) η Αγία Σοφία (1945) ακριβώς κάτω από την πλατεία, β) ο Άγιος Νικόλαος (1830) μέσα στο χωριό, γ) το Εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας (1988) στο γήπεδο και δ) ο Άγιος Νικόλαος στους πρόποδες του βουνού επάνω από το χωριό.

Ανάμεσα σε Μεσοχώρι και Δαμάσι στην τοποθεσία Καυκάκι υπάρχει το τεράστιο μνημείο του Σταυρού προς τιμήν των νεκρών ανδρών: τους 118 του Δομενίκου, τους 12 του Μεσοχωρίου και τους 5 του Δαμασίου που εκτελέστηκαν ομαδικώς την 16-2-1943 από τα Ιταλικά Στρατεύματα Κατοχής. Κάθε χρόνο τελείται επιμνημόσυνος δέηση. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωρίου ιδρύθηκε το 1983. Τα τελευταία χρόνια στο πανηγύρι του χωριού μας του Αγίου Πνεύματος, ο Σύλλογος οργανώνει τα «Μεσοχώρια» με παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Καλεί Συλλόγους από διάφορες περιοχές της Ελλάδος με σκοπό να γνωρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σε ότι αφορά τη μουσική, τους χορούς, τις φορεσιές και τα έθιμα του κάθε τόπου.

Με εκτίμηση το Δ.Σ.
Μοιραστείτε το :

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας.Ηταν φανταστικη η εκδηλωση,αψογη οργανωση και πολυ καλη φιλοξενια απο τους διοργανωτες που μας αγγαλιασαν τοσο θερμα! Συγγχαρητηρια και καλη συνεχεια!Θα ηθελα να μαθω που μπορω να βρω τις εμφανισεις των χορευτικω.Αν υπαρχει καποιο λινκ.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.