Headlines News :

Ένα αστέρι για μένα.

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 8:03 π.μ.

Των Βασίλη Κουτσιαρή – Γιάννη Διακομανώλη.

Έπαινος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

Εικονογράφος: Ελίζα Βαβούρη
Εκδόσεις Παρρησία
Μάιος, 2012


Ένα αστέρι που πέφτει στη γη, έρχεται να συνοδεύσει τη γιαγιά της μικρής Νεφέλης στο ουράνιο ταξίδι της.
Το ίδιο αστέρι συντροφεύει και τα όνειρα της Νεφέλης, μέχρι τη μέρα που χαρούμενη αποφασίζει να το αποχαιρετήσει για πάντα (από το οπισθόφυλλο).

Αποσπάσματα από παρουσιάσεις /κριτικές:

Ένα από τα πιο δύσκολα θέματα-ζητήματα που πρέπει να εξηγήσει ένας γονιός στο παιδί του είναι σίγουρα ο θάνατος ενός προσφιλούς ανθρώπου. Με το Ένα αστέρι για μένα οι συγγραφείς Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης, γνώστες της παιδικής ψυχολογίας όντας και οι δυο τους  δάσκαλοι, καταφέρνουν να παρουσιάσουν μια πρωτότυπη, αισιόδοξη και πέρα για πέρα ανθρώπινη προσέγγιση του εν λόγω θέματος. Είναι ένα βιβλίο τρυφερό, συγκινητικό αλλά και γεμάτο ελπίδα που μας δείχνει ότι οι άνθρωποι που αγαπάμε, ακόμη κι αν φύγουν από τη ζωή, μένουν πάντα μέσα στην καρδιά μας.
Ολυμπία Κατσένη (matia.gr)


Εξαιρετικά ανθρώπινη, συγκινητική και τρυφερή η ιστορία που πραγματεύεται το βιβλίο "Ένα αστέρι για μένα". Αγγίζει με έναν πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο το δύσκολο ζήτημα της απώλειας. Μέσα από τις σελίδες του, ο αποχωρισμός από τους αγαπημένους γίνεται αντιληπτός ως μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και αν και η θλίψη κάνει την εμφάνισή της, η δυνατή αγάπη και η ζωντανή ανάμνηση κρατούν πάντα στη σκέψη και στην καρδιά αυτόν που "φεύγει". Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο από παιδιά, αλλά και από ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικούς, γιατί πέρα από το γεγονός ότι δίνει μια εναλλακτική συναισθηματική ερμηνεία για το τέλος της ζωής, υπενθυμίζει σε όλους το ανεπανάληπτο νόημα του δεσμού της αγάπης.
Δρόσου Μαρία, Ψυχολόγος


Σε κάθε σελίδα δίνεται έμφαση στην ελπίδα μέχρι την τελική κορύφωση όπου όλα ομαλοποιούνται ξανά. Με προσεκτικές πινελιές και θεόγλυκη ματιά οδηγούμαστε σταδιακά στη χαρά που υπαινίσσεται  συγκίνηση, γλύκα, τρυφερότητα και, κυρίως, αισιοδοξία. Κάθε εικόνα κι ένα γλυκό αεράκι να δροσίζει τα πρόσωπα των ηρώων και να φωνάζει τρυφερά στους αναγνώστες πως «κάθε αύριο ξημερώνει μια νέα μέρα» όπως λέει και η μαμά της Νεφέλης.
Λιάνα Δενεζάκη (kosvoice.gr)

Πίσω από κάθε παράγραφο και κάθε φράση κρύβονται συμβολισμοί. Η δυνατή λάμψη με την οποία φτάνει το αστέρι κοντά στο σπίτι της Νεφέλης δείχνει την ένταση της κατάστασης. Το άνοιγμα- κλείσιμο της κουρτίνας φανερώνει το φόβο που σε παρόμοιες καταστάσεις αντιπαλεύει με την περιέργεια, ενώ η δυσκολία της Νεφέλης να δει καθαρά, αποτυπώνει το μυστήριο του θανάτου. Η αντίληψη του γεγονότος επέρχεται με την εικόνα της γιαγιάς που ανεβαίνει με το αστέρι, η δυσκολία αποδοχής με το επαναλαμβανόμενο όνειρο, η περίοδος πένθους με την περιγραφή της κατάστασης στο σπίτι, ενώ το βιβλίο που είχε μείνει μισοδιαβασμένο από τη γιαγιά και τελειώνει από τη μαμά συμβολίζει την ύπαρξη συνέχειας στη ζωή. Το μαντίλι κρύβει την  ανάγκη ζωντανής ανάμνησης και η εξαφάνισή του τον τελικό αποχωρισμό και την αποδοχή. Οι αναμνήσεις στηρίζονται πλέον στην αγάπη.

Γιώτα Φώτου (kosvoice.gr)


Οι εικόνες της Ελίζας Βαβούρη αφηγούνται την ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Καθαρά περιγράμματα, έντονα χρώματα, ονειρική ατμόσφαιρα ισορροπούν ώστε ένα μικρό παιδί μπορεί να ανακαλέσει μόνο του την ιστορία παρατηρώντας τις εικόνες. Η τελευταία εικόνα κλείνει την ιστορία συμπληρώνοντας αριστοτεχνικά το κείμενο. Σκληρόδετο βιβλίο ολοσέλιδες ζωγραφιές, αλληλοδιείσδυση κειμένου και εικόνας, μεγάλα μοβ γράμματα κάνουν το βιβλίο ευχάριστο στην όψη και τη αφή. Άξιο να διεκδικήσει μια θέση στην παιδική βιβλιοθήκη.
Ελένη Σβορώνου (diavasame.gr)


Το κλειδί για την αντιμετώπιση της απώλειας, δεν είναι το ψέμα, ούτε η άρνηση. Είναι η μνήμη!
Και σε αυτό ακριβώς το τόσο αληθινό και παρήγορο στοιχείο, εστιάζει με τρυφερότητα και ευαισθησία το βιβλίο. Είναι η μνήμη που μετουσιώνει τον πόνο σε κουράγιο και το δάκρυ σε ελπίδα.
Είναι η θύμηση που κρατά ζωντανούς τους ανθρώπους στην καρδιά μας. Είναι η αγάπη μας που δεν αφήνει τη μνήμη να ξεθωριάσει... Και έτσι μπορεί η Νεφέλη να χαμογελάσει ξανά, μπορεί η μητέρα της να πάρει τη θέση της γιαγιάς στην πολυθρόνα και μπορεί η ζωή να συνεχίσει το αδιάκοπο διάβα της...

Aγγελική (paidikavivlia.blogspot.gr)

Eίναι ένα βιβλίο που με συνεπήρε με τις όμορφες εικόνες του, που με ταξίδεψε στην παιδική μου ηλικία και μες απ’τα μάτια ενός μικρού παιδιού με βόηθησε και μένα την ίδια να δω τον θάνατο ως ένα γεγονός λυτρωτικό για τον άνθρωπο και ένα γεγονός τόσο απλό. Όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος μεταμορφώνεται σε ένα αστέρι του ουρανού που μας κοιτάει από ψηλά…. Θεωρώ ότι επάξια έλαβε έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών!
Αποστολία Γιουψάνη (filangnosiaprogram.blogspot.gr)


Βιογραφικά Συγγραφέων:
Ο Βασίλης Κουτσιαρής γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Συμμετέχει στο πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Είναι συντονιστής της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω (Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου). Έχει την επιμέλεια της σελίδας «Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου» στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kos Voice και κάνει παρουσίαση παιδικών βιβλίων στη στήλη «Βιβλίο… στο μικροσκόπιο». Έχει περιληφθεί δυο φορές (2008/2009) στην πρώτη εικοσάδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft με τα project «Η τέχνη στο σχολείο» και «Το άγγιγμα». Το 2011 το παραμύθι «Ένα αστέρι για μένα» τιμήθηκε με έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου  και  του SCBWI-Greece.
Ο Γιάννης Διακομανώλης γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Συμμετέχει στο πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας  του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Είναι συντονιστής της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω (Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου/ 2012) και μέλος του SCBWI-Greece . Διατηρεί τη στήλη «Εικονογράφοι»  στη σελίδα « Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου» της ηλεκτρονικής εφημερίδας Kos Voice.  Έχει περιληφθεί δυο φορές (2008/2009) στην πρώτη εικοσάδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft με τα project «Η τέχνη στο σχολείο» και «Το άγγιγμα». Το 2011 το παραμύθι «Ένα αστέρι για μένα» τιμήθηκε με έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.Κυκλοφορούν τα βιβλία:
  • Η κραυγή των λύκων, Δοκιμακης, 2010.
  • Χρυσάνθεμα στο χίονι, Άγκυρα, 2011.
  • Ένα αστέρι για μένα, Παρρησία, 2012.
  • Ένας απρόσμενος φίλος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2012 (υπό έκδωση).
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.