Headlines News :

Γιώργος Φούντας.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 1:35 π.μ.

Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Έφυγε από τη ζωή μια μέρα σαν και αυτή.

Γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι της Παρνασσίδας στην Φωκίδα απ' όπου καταγόταν και η μητέρα του. Στην Καστριώτισσα Παρνασίδας, το διπλανό χωριό, είναι το πατρικό του σπίτι που είναι υψομετρικά το ψηλότερο σπίτι του χωριού. Επειδή στην Καστριώτισσα ζουν πολλοί με το όνομα Φούντας, το παρατσούκλι της οικογένειας ήταν "Καμάρας".
Είχε γονείς τον Ευθύμιο Φούντα και την Αγγελική το γένος Καδά. Είχε αδέλφια τον Παναγιώτη, την Μαργαρίτα, την Ευφροσύνη, την Λουκία και τον Σωτήρη. Παντρεύτηκε την Ελένη και απέκτησε δύο παιδιά, την Αγγελική (Τζέλα) Γεωργοπούλου και το Ευθύμιο (Θύμιο). Σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε την Χρυσούλα Ζώκα και απέκτησαν ένα παιδί τον Παναγιώτη. Ήταν κάτοικος Άνω Γλυφάδας.
Μετά το θάνατο στενού του φίλου, αποφάσισε να ασχοληθεί με την ηθοποιία. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών. Έπαιξε για κάποια χρόνια ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στο "Νυφιάτικο τραγούδι" και στον κινηματογράφο στην ταινία "Τα Χειροκροτήματα" το 1944. Βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τις χρονιές 1966 και 1967 για την ερμηνεία του στις ταινίες Με τη λάμψη στα μάτια και Πυρετός στην άσφαλτο.
Έμεινε ιδιαίτερα γνωστή στον κόσμο η τελευταία σκηνή από την ταινία Στέλλα με τη Μελίνα Μερκούρη, όταν εκφωνούσε την περίφημη ατάκα: "Φύγε, Στέλλα, κρατάω μαχαίρι!" (σκηνή που σατιρίστηκε στην ταινία Straight Story του 2006), ενώ συμμετείχε και στο Ποτέ την Κυριακή.
Εμφανίστηκε και στην τηλεόραση το 1975, στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ν. Καζαντζάκη "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται".
Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Πειραιά δύο τετραετίες.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Απεβίωσε στις 28 Νοεμβρίου 2010 σε ηλικία 86 ετών.
Όταν απεβίωσε κάποιοι με δηλώσεις είπαν ανακρίβειες γύρω από την ζωή του. "Πέθανε φτωχός" είπε ο Κούνδουρος στον ALTER, επειδή ζήτησε και έλαβε την τιμητική σύνταξη του ηθοποιού που εδικαιούτο. Ενω η αλήθεια ειναι οτι άφησε μεγάλη περιουσία.

Φιλμογραφία:

Κινηματογράφος:

  • Λεβέντες της Θάλασσας (1997)
  • Μολυσμένα ύδατα (1987)
  • Το κορίτσι της Μάνης (1986)
  • 17 Σφαίρες για έναν Άγγελο (1981)
  • Έξοδος Κινδύνου (1980)
  • Ο μεγάλος Ένοχος (1970)
  • Η Λεωφορος της Προδοσιας (1969)
  • Ο Αντάρτης του Βάλτου (1969)
  • Ο Πρόσφυγας (1969)
  • Πολύ αργά για Δάκρυα (1968)
  • Πυρετός στην Άσφαλτο (1967)
  • Τρούμπα `67 (1967)
  • Με τη Λάμψη στα Μάτια (1966)
  • Ο Ψαρόγιαννος (1966)
  • Οι Στιγματισμένοι (1966)
  • Επαναστάτης (1965)
  • Αλέξης Ζορμπάς (1964)
  • Ανεμοστρόβιλος (1964)
  • Κραυγή (1964)
  • Ο Κράχτης (1964)
  • Το Κορίτσι της Κυριακής (1964)
  • Αμέρικα Αμέρικα (1963)
  • Ζήλεια (1963)
  • Κάθαρμα (1963)
  • Πολιορκία (1963)
  • Τα κόκκινα Φανάρια (1963)
  • Η μεγάλη Θυσία (1962)
  • Προδομένη Αγαπη (1962)
  • Η Κατάρα της Μάνας (1961)
  • Αν ήξερες Παιδί μου (1960)
  • Αντίο Ζωή (1960)
  • Η Αυγή του Θριάμβου (1960)
  • Λύτρωσέ με Αγάπη μου (1960)
  • Πόθοι στα Στάχυα (1960)
  • Ποτέ την Κυριακή (1960)
  • Η Ζαβολιάρα (1959)
  • Γαλήνη (1958)
  • Γερακίνα (1958)
  • Η Λίμνη των Πόθων (1958)
  • Μόνο για μια Νύχτα (1958)
  • Άσσοι του Γηπέδου (1956)
  • Το Κορίτσι με τα Μαύρα (1956)
  • Μαγική πόλη (1955)
  • Στέλλα (1955)
  • Ανοιχτή Θάλασσα (1954)
  • Γυναίκες δίχως Άντρες (1954)
  • Ο Άνεμος του Μίσους (1954)
  • Το Κορίτσι της Γειτονιάς (1954)
  • Η μαύρη Γη (1952)
  • Νεκρή Πολιτεία (1951)
  • Καταδρομή στο Αιγαίον (1946)
  • Χειροκροτήματα (1944)

Τηλεόραση:
  • Γόβα στιλέτο (1993)
  • Κούρσα του θανάτου (1982)
  • Έξοδος κινδύνου (1978)
  • Γαλήνη (1976)
  • Κατοχή (1973)
  • Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975)
  • Στον αργαλειό του φεγγαριού (1985)
 ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.