Headlines News :

Φυτά και πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης.

Δημοσίευση από Art and City | Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 7:59 π.μ.

Στο "Αθανασάκειο" Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.    

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των περιοδικών εκθέσεων για το 2012, η ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων παρουσιάζει στο "Αθανασάκειο" Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου την περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο "Φυτά και πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης".

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012, στις 19:00 στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Με αφορμή την εκδήλωση, αρχαιολόγοι της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ θα πραγματοποιήσουν στις 17:30 εκπαιδευτική περιήγηση με ελεύθερη είσοδο για το ευρύ κοινό στις αίθουσες του "Αθανασάκειου" Αρχαιολογικού Μουσείου του Βόλου, με έμφαση και συζήτηση γύρω από τα εκθέματα που σχετίζονται με το θέμα της περιοδικής έκθεσης.
Η έκθεση "Φυτά και πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης" δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Προγράμματος "PaCE – Plants and Culture: seeds of the cultural heritage of Europe" (2007 – 2013), το οποίο συντονίζεται από το εργαστήριο Αρχαιοβοτανολογίας του Πανεπιστημίου της Μοντένα της Ιταλίας, με συμμετοχή δέκα Ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικότερα την Ελλάδα εκπροσώπησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια περιόδευσε σε μια σειρά από μέρη και Μουσεία της Ελλάδας. Περιλαμβάνει μία σειρά από posters, τα οποία επιμελήθηκαν ειδικοί επιστήμονες από τις δέκα συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, πάνω σε ένα σύνθετο κοινό πρόγραμμα, επιχειρείται μια πρωτότυπη και μοναδική προσέγγιση των φυτών του ευρωπαϊκού χώρου διαχρονικά.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι εμπνευστές της, η έκθεση βασίζεται στην έννοια της Ευρώπης, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσω των φυτών, με την ελπίδα πως οι ρίζες του παρελθόντος μας θα γίνουν οι σπόροι του μέλλοντός μας. 


Από τις 14 Νοεμβρίου 2012 έως και το τέλος Ιανουαρίου του 2013 η έκθεση θα φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου. Μέσα από αυτή την παρουσίαση προς το ευρύτερο κοινό του Μουσείου αφενός επιχειρείται η προσέγγιση και προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής διάστασης αυτού του εξαιρετικά κρίσιμου και επίκαιρου θέματος της διαχείρισης του φυτικού κεφαλαίου και αφετέρου παρέχεται η δυνατότητα της ανάπτυξης ενός ενδιαφέροντος διαλόγου μεταξύ των σχετικών εκθεμάτων της μόνιμης συλλογής του Μουσείου με τα πορίσματα των ερευνών από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Είναι γνωστό ότι η καλλιέργεια των δημητριακών και των οσπρίων αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες μιας σημαντικής οικονομικής και πολιτιστικής αλλαγής στην ιστορία του ανθρώπου, που ονομάστηκε δίκαια "νεολιθική επανάσταση". Τα τεκμήρια αυτής της αλλαγής, (εργαλεία, αγγεία κατανάλωσης και αποθήκευσης, εστίες και χώροι επεξεργασίας των φυτικών προϊόντων) συμπεριλαμβανομένων των σπόρων και των καρπών που καλλιεργούνταν πριν από 9.000 χρόνια περίπου, αποτελούν τα εκθέματα μιας από τις πλέον σημαντικές και ιστορικές αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βόλου εδώ και τρεις τουλάχιστον δεκαετίες.

Παράλληλα, διάσπαρτα ευρήματα σε ολόκληρο το Μουσείο υποδεικνύουν τη χρήση και τη χρησιμότητα των φυτών διαχρονικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια: φυτικά διακοσμητικά θέματα σε αγγεία, επιτύμβιες στήλες και κοσμήματα, χρυσά στεφάνια από φύλλα διαφόρων φυτών, αλλά και καρποί ως κτερίσματα των νεκρών.

Την έκθεση θα πλαισιώσουν μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των οποίων θα ανακοινώνονται σταδιακά. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα εξής:
α) Διαλέξεις ειδικών επιστημόνων με θέματα σχετικά με τη χρήση και τη χρησιμότητα των φυτών στην αρχαιότητα διαχρονικά.
β) Παρουσίαση των καλλιτεχνικών δημιουργιών των μικρών φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) «Βασδέκειο» σε μια εικαστική συνομιλία με αφορμή την έκθεση (προς τα τέλη Νοεμβρίου).
γ) Από το Δεκέμβριο του 2012 ως τα τέλη Ιανουαρίου του 2013 κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα χρώματα της Ίριδας…». Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες 20 περίπου παιδιών, 8 ως 12 χρονών, μετά από προσυμφωνημένο ραντεβού. Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Αιμιλία Καλογιάννη, αρχαιολόγο στην ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο τηλέφωνο 24210 76278, τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Η ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων απευθύνει πρόσκληση στο κοινό της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής να επισκεφτεί την έκθεση και να παρευρεθεί στις παράλληλες εκδηλώσεις ως μια ευκαιρία για ένα δημιουργικό και διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του παρελθόντος μέσα από πληροφορίες και συζητήσεις, που τελικά συμβάλλουν στην σφαιρικότερη κατανόηση του παρόντος και της θέσης μας ως ανθρώπινου είδους αλλά και ως διαφορετικών πολιτισμικών και κοινωνικών ομάδων διαχρονικά μέσα στο φυσικό περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται. 


Info:
Φυτά και πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης. 
14 Νοεμβρίου 2012 - 31 Ιανουαρίου 2013.
Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, Βόλος.  
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.