Headlines News :

Αφιέρωμα στον Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 5:39 π.μ.

Θεσσαλονίκη.

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012.


Ένα αλλιώτικο αφιέρωμα.

Το ΟΞΥΓΟΝΟ και το Θέατρο του Άλλοτε σας καλούν σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον συγγραφέα Edgar Allan Poe τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, στις 7μμ. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί μαραθώνια ανάγνωση των ιστοριών τρόμου και μυστηρίου του αμερικανού συγγραφέα και θα μιλήσουν: 

• ο Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος, κριτικός κινηματογράφου-συγγραφέας, «Ο σκοτεινός κόσμος του Poe στον κινηματογράφο». Οι μυστηριώδεις και σαγηνευτικές ιστορίες του Poe, οι εμμονές του, η απώλεια και ο φόβος, όπως μεταφέρθηκαν στο πανί. Η παρουσίαση θα κλείσει με την προβολή μιας μικρού μήκους ταινία, η οποία είναι εμπνευσμένη από το συνολικό έργο του αμερικανού συγγραφέα. 
• η Βαρβάρα Δουμανίδου, σκηνοθέτης, «Προσεγγίζοντας τη σκοτεινή λογοτεχνία του Edgar Allan Poe μέσα από το θέατρο». Η απόπειρα προσέγγισης ενός παραμελημένου θεατρικά είδους όπως αυτό των ιστοριών τρόμου. Η σπουδή και η μελέτη των κειμένων του E.A.Poe μέσα από τις θεατρικές πρακτικές και τη δραματοποίηση.

Την αφήγηση θα ξεκινήσουν τα μέλη της θεατρικής ομάδας «Θέατρο του Άλλοτε» και θα συνεχίσουν όσοι από τους παρευρισκόμενους επιθυμούν. Οι ιστορίες που θα διαβαστούν ανθολογούνται στο βιβλίο 21 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ «ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ» (μετάφραση – επιμέλεια - ανθολόγηση: Κατερίνα Σχινά, εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ). Σε συνεργασία με το ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΤΕ.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.
Μια όσο γίνεται πληρέστερη εικόνα του πολυσύνθετου και πολυώνυμου πεζογραφικού έργου του Έντγκαρ Άλαν Πόε, του μεγάλου παρεξηγημένου των αμερικανικών γραμμάτων, παρέχει η παρούσα έκδοση. Πεζογραφήματα που εντάσσονται στις ενότητες: Τρόμος / Φανταστικό / Μυστήριο / Περιπέτεια / Επιστημονική φαντασία / Σάτιρα καθώς και το διάσημο ποίημα «Το κοράκι» συνθέτουν αυτή την ανθολογία, που συμπληρώνεται με κατατοπιστικές εισαγωγές στα περιεχόμενα έργα και εκτενείς σημειώσεις.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΓΚΑΡ ΑΛΑΝ ΠΟΕ.
Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε γεννήθηκε το 1809 στη Βοστόνη από γονείς πλανόδιους ηθοποιούς. Ορφάνεψε και από τους δύο νήπιο ακόμη, και την κηδεμονία του ανέλαβε ο εύπορος έμπορος από το Ρίτσμοντ Τζον Άλαν, στον οποίο ο συγγραφέας οφείλει το μεσαίο του όνομα. Η ποίηση τον σαγήνευσε από τα πρώτα παιδικά του χρόνια• μόλις πέντε ετών, έγραφε στίχους «μεγάλης πρωτοτυπίας», σύμφωνα με έναν δάσκαλό του. Από το 1815 ως το 1820 έζησε στην Αγγλία, όπου και τελείωσε το σχολείο. Επιστρέφοντας στην Αμερική παρακολούθησε για λίγο μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, αλλά σύντομα το εγκατέλειψε. Υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό, συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες ως ρεπόρτερ και δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή αφηγημάτων το 1840. Τα πεζογραφήματά του εκπλήσσουν με την ποικιλία τους. Πλάι στα διάσημα φανταστικά του διηγήματα, στοιχίζονται εντελώς διαφορετικά γραπτά, που ο ίδιος χαρακτήριζε «έργα λογικής επαγωγής», οι ιστορίες καθαρού τρόμου συμβαδίζουν με άλλες καθαρά φανταστικές, τα γνήσια περιπετειώδη αφηγήματα εκβάλλουν στους προδρόμους των αστυνομικών κι ανάμεσά τους παρεμβάλλονται κάποια κείμενα περιγραφικά και στατικά, φιλοσοφικοί διάλογοι και αλληγορίες. Έγραψε δοκίμια ποιητικής (Ποιητική αρχή και Φιλοσοφία της σύνθεσης) και πολλά λυρικά ποιήματα. Κατεξοχήν συγγραφέας του «αλλόκοτου», παραδομένος στη σαγήνη του αφανισμού, έζησε όπως έγραψε: οριακά. Συνδέθηκε με γυναίκες που ακροβατούσαν στο κατώφλι του θανάτου • η πρώτη, η νεαρή εξαδέλφη του Βιρτζίνια Κλιμ, την οποία και παντρεύτηκε, φυματική • η δεύτερη, η ποιήτρια και πνευματίστρια Σάρα Έλεν Γουίτμαν επίσης • η τρίτη καρδιακή και νευρωτική. Αφέθηκε σε καταχρήσεις – πρώτα στα τυχερά παιχνίδια και ύστερα στο ποτό. Ερωτοτροπώντας συνεχώς με την κατάθλιψη και την τρέλα, προσπάθησε να αυτοκτονήσει το 1848 και, έναν χρόνο αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου, πέθανε μέσα σ' έναν παροξυσμό αλκοολικού παραληρήματος.

Info:
Αφιέρωμα στον Έντγκαρ Άλαν Πόε.
Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012, 7μμ.
Οξυγόνο, Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.