Headlines News :

Κούκλες και μαριονέτες.

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012 2:13 π.μ.

Βολος.

7 Δεκεμβρίου 2012 - 31 Ιανουαρίου 2013.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, στην Αγριά οργανώνει και τα φετινά Χριστούγεννα μια σειρά πολύ όμορφων και ενδιαφερόντων εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν Μουσική, Θέατρο και Εκθέσεις.

Το Εργαστήρι Κουκλοθέατρου, ανοίγει την γιορταστική ενότητα, συνεχίζοντας τη δημιουργική του παρουσία, προπάντων όμως γιορτάζοντας τα τρία του χρόνια, με μία μεγάλη έκθεση.

Οι κούκλες που κατασκεύασαν τα παιδιά, από την αρχή της νέας περιόδου, θα παρουσιαστούν στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος από τις 7 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 31 Ιανουαρίου 2013.

Η έκθεση με τίτλο «Κούκλες και μαριονέτες, ο κόσμος του κουκλοθέατρου μέσα από τα μάτια των παιδιών», αποτελεί μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της δουλειάς του εργαστηρίου κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας που λειτουργεί για τρίτη συνεχή χρονιά στο φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Κατερίνα Πορφυρογένη και η δασκάλα του εργαστηρίου, Σταυρούλα Μαστρογιάννη, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι στη χώρα της αθωότητας και των παιδικών ονείρων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα.

Οι πενήντα δύο μαθητές του εργαστηρίου, ηλικίας τεσσάρων έως δεκατεσσάρων ετών, δημιούργησαν ένα μαγικό κόσμο από κούκλες και σκηνικές κατασκευές που ξαφνιάζουν με την εφευρετικότητα και την ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιούν.


Πράγματα ευτελή και ασήμαντα στα μάτια των πολλών, αποκτούν καινούρια υπόσταση και σημασία μέσα από τη παιδική φαντασία. Εφημερίδες, χαρτόνια, κομμάτια ύφασμα, κουμπιά και καπάκια μπουκαλιών, πούλιες και κορδέλες, είναι «μικροί θησαυροί» που φτιάχνουν κάθε φορά μια καινούρια κούκλα η οποία μιλάει, χορεύει κι ονειρεύεται στο χαμόγελο του παιδιού που μόλις της έδωσε ζωή!

Οι κατασκευές των παιδιών ξεκινούν από απλές επίπεδες κούκλες, δαχτυλόκουκλες, κούκλες με όγκο και μαρότες. Ακολουθούν γαντόκουκλες, κούκλες από κάλτσα, κατασκευές από χαρτοπολτό και γιγαντόκουκλες. Οι μαριονέτες των μικρών κουκλοπαικτών εντυπωσιάζουν με τον ευφάνταστο τρόπο κατασκευής τους.

Ξεχωριστή θέση κρατούν οι κούκλες και μέρος από τα σκηνικά των δύο επιτυχημένων παραστάσεων που έδωσε το εργαστήρι κουκλοθέατρου το 2011 και το φετινό καλοκαίρι με τα έργα:

«Λιλιπούπολη» και «Οι δραπέτες της σκακιέρας».

Παράλληλα με την έκθεση παρουσιάζεται μία σειρά φωτογραφικών -εικαστικών προσεγγίσεων με πρωταγωνιστές τις κούκλες - ήρωες των δύο παραστάσεων, μέσα από το φωτογραφικό φακό του Λευτέρη Πλαβού.

Ο φωτογράφος αναζητεί το «είναι» και το «εγώ» της κούκλας, όπως προβάλλεται ανόθευτο και άδολο στις κατασκευές των παιδιών, άλλοτε ως πορτραίτο και άλλοτε μέσα από ένα αυστηρά επιλεγμένο κοντινό κάδρο που φτάνει να συνομιλεί με έργα της μοντέρνας τέχνης των Wassily Kandinsky, Paul Klee και Joan Miro.


Οι φωτογραφίες τονίζουν τις λεπτομέρειες της κατασκευής, αποτυπώνοντας την «κρυφή ματιά» της κούκλας, την κρυμμένη της ψυχή που κάνει την κάθε κούκλα διαφορετική και αυθύπαρκτη.

Το εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας, με υπεύθυνη και δασκάλα την Σταυρούλα Μαστρογιάννη, λειτουργεί στον χώρο της Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Κέντρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, στην Αγριάς κάθε Παρασκευή 17.00 - 20.00.
Για την συμμετοχή των παιδιών δεν απαιτούνται δίδακτρα.
Η δράση αυτή, ενταγμένη σε ένα πολύ όμορφο σύνολο Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, αποτελεί ακόμη μια προσφορά του Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στα παιδιά, υλοποιώντας την επιθυμία της αείμνηστης Προέδρου του, Ελένης Πορφυρογένη, που τα υπεραγαπούσε και φρόντιζε την παραγωγική διασκέδαση και την εκπαίδευσή τους.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε Σάββατο και Κυριακή 17.00 έως 20.00 το απόγευμα. Πρωινές επισκέψεις από σχολεία μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά από συνεννόηση με την Γραμματεία του Ιδρύματος.

Πληροφορίες παρέχονται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος και στα τηλέφωνα: 2428091320, 6947685136 & 6979274988.

Info:
Κούκλες και μαριονέτες.
7 Δεκεμβρίου 2012 - 31 Ιανουαρίου 2013. 
Πορφυρογένειο Ίδρυμα, Βόλος.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.