Headlines News :

Οι Απάχηδες των Αθηνών.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 5:01 π.μ.

Αθήνα.

21, 22, 23 και 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2012.

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Μια παραγωγή της εταιρίας λυρικού θεάτρου Ραφή.


«...Είχες το νου σου να καταπιείς τους φελλούς-τους είχες περάσει για πράσινο χαβιάρι...»

Η Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ραφή παρουσιάζει την οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Οι Απάχηδες των Αθηνών» , σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και μουσική διεύθυνση-ενορχήστρωση Μιχάλη Παπαπέτρου. Με αφετηρία την πεποίθηση πως η οπερέτα είναι μια τέχνη του παρόντος χρόνου, η νέα παραγωγή των «Απάχηδων» επιχειρεί να επαναφέρει τον κοινωνικό διάλογο που διατρέχει τον πυρήνα του έργου σαν αίτημα γόνιμο και ζωντανό, με φόντο το ιστορικό κέντρο της πόλης. Ποιοι είναι οι σύγχρονοι απάχηδες; Στην Αθήνα του 21ου αιώνα, της πολυπολιτισμικότητας, της καλλιτεχνικης πανσπερμίας, της οικονομικής κρίσης, οι κωμικοί ήρωες του Νίκου Χατζηαποστόλου διεκδικούν το χώρο και την επικαιρότητα τους, τραγουδώντας μερικές από τις πιο γνωστές κι αγαπημένες επιτυχίες του ελληνικού ελαφρού μουσικού θεάτρου.

Το έργο.
Η λέξη απάχης, ξεχασμένη σήμερα, ήταν χρηστική στο Μεσοπόλεμο και πολύ απλά προέρχεται από τους Ινδιάνους Απάτσι. Μεταφορικά χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρίσει τους περιθωριακούς, επικίνδυνους αλήτες του Παρισιού.
Οι Απάχηδες των Αθηνών υπήρξε, το 1921 που γράφτηκε, αλλά και για όλο τον Μεσοπόλεμο, το πιο επιτυχημένο έργο της τεράστιας και σχεδόν ολοκληρωτικά λησμονημένης παραγωγής της ελληνικής οπερέττας. Σε μια Αθήνα των 293.000 κατοίκων (στην απογραφή του 1920), μόνο κατά τα δύο πρώτα χρόνια παρουσίασής τους, οι Απάχηδες έκαναν 650 παραστάσεις σε γεμάτα θέατρα χωρητικότητας 1000 περίπου θεατών. Και φυσικά, οι Απάχηδες παίχτηκαν για δεκαετίες σε ολόκληρη την επικράτεια του ελληνικού μουσικού θεάτρου, που εκτεινόταν από την Αφρική μέχρι την Αμερική. Το έργο (του οποίο το λιμπρέτο, που αναμφίβολα αναπαράγει μια αστική ματιά, υπογράφει ο σοσιαλιστής Γιάννης Πρινέας) το είδαν εκπρόσωποι όλων των τάξεων της Αθήνας της εποχής: υπήρξε έργο λαϊκό με την πιο κυριολεκτική σημασία του όρου και μόνο από το γεγονός του όγκου του κοινού που το παρακολούθησε.
Η τελευταία παραγωγή του έργου πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2008-2009 απο την ΕΛΣ, σε σκηνοθεσία Ισιδωρου Σιδέρη και μουσική διεύθυνση Γιώργου Αραβίδη.

Η παράσταση.
Η νέα παραγωγή των Απαχηδων επιχειρεί να «ξανακοιτάξει» το μουσικό κείμενο του Χατζηαποστόλου με σεβασμό, αλλά και τόλμη, συμπεριλαμβάνοντας νέους και πιο έμπειρους λυρικούς τραγουδιστές, Στο πυρήνα του καινούριου αυτού ανεβασματος βρίσκεται η αυθεντική, πρωτότυπη παρτιτούρα του συνθέτη, ιδωμένη μέσα από τη ματιά του τριαντάχρονου μαέστρου κι ενορχηστρωτή Μιχάλη Παπαπέτρου.
Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης, γνωστός από την πρόσφατη παραγωγή του Yasou Aida! που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Βερολίνο, αλλά και τις δουλειές του στην Εθνικη Λυρική Σκηνή , το Φεστιβάλ Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αναφέρει σχετικά: «Στη δική μας παράσταση παίρνουμε ως σημείο εκκίνησης τους επάλληλους κόσμους των άκρων. Όπως στο έργο, όπου υπονοείται μια γεωγραφική εγγύτητα των κατοικιών πλούσιων και φτωχών, έτσι και στη σημερινή Αθήνα το πολεοδομικό αφήγημα διαπλέκει τις ταξικές ομάδες, οι οποίες συναντώνται χωροχρονικά, χωρίς αναγκαστικά να συνυπάρχουν. Στις εισόδους γκαλερί του Μεταξουργείου, όπου η αφρόκρεμα της νέας αθηναϊκής δημιουργικότητας, υποστηριζόμενη από το τελευταίο κύμα της δημοσιογραφικής βιομηχανίας του lifestyle, εκθέτει τους (συχνά πολιτικούς) προβληματισμούς της, οι σύγχρονοι απάχηδες βρίσκονται σωριασμένοι, εκθέματα κι αυτοί μιας από τις πιο αποτρόπαιες δημιουργίες του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού. Η επαλληλία των κόσμων αυτών, πέρα από κάθε ηθικολογία, συνιστά τον πυρήνα ακριβώς της αρχικής δραματουργίας των Απάχηδων και δε μπορεί παρά να μας ενδιαφέρει, σε μια εποχή που η πόλη της Αθήνας τείνει να ταυτιστεί με το περιθώριό της, όποιο κι αν είναι αυτό.»

Εισιτήριο 12€ κανονικό & 8€ μειωμένο
21, 22, 23 & 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2012
Ώρα έναρξης: 20:30
Αίθουσα: Ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος
Διάρκεια: 120'
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Αθήνα
Ταύρος
Τηλ: 2103418550
Οργάνωση
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Ενορχήστρωση-μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Σπανού
Δραματουργική συνεργασία : Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Διδασκαλία χορωδίας: Ιωάννα Φόρτη
Φωτισμοί-φωτογραφίες: Μιχάλης Κλουκίνας
Σχεδιασμός αφίσας : Σπύρος Γάγγας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασίλης Πελαντάκης
Οργάνωση παραγωγής: Εύα Καρτερού.

Με τους:

Δημήτρη Ναλμπάντη
Αναστασία Κότσαλη
Λουντμίλα Μπονταρένκο
Θεοδωρή Μπιράκο
Kωνσταντίνο Πασσά
Δημήτρη Δημόπουλο
Ιωάννα Φόρτη
Γιάννη Πεδιαδιτάκη
Βασίλη Πελαντάκη
Μικαέλα Δανά

Χορωδία:
Χριστίνα Αλεξίου
Δημήτρης Γκογκόσης
Ξένια Ζήση
Θεοδοσίου Κατερίνα
Αντωνία Καλαϊτζή
Λίνα Καλπαζίδου
Ξένια Καπώνη
Γιάννης Καριώτης
Άρτεμις Κονδυλοπούλου
Γαρυφαλιά Κουτσογιάννη
Αναστασία Μολυβδά
Μαρία Μουρκούση
Μαριαλένα Πολίτη
Χριστίνα Τσίμπρη

Μουσικοί:
Μιχάλης Παπαπέτρου/πιάνο
Άγγελος Λιακάκης/ Βιολοντσέλο
Γιώργος Γουμενάκης/ Μαντολίνο
Δημήτρης Τίγκας/ Κοντραμπάσο
Αντώνης Παπακώστας/κλαρινέτο


Info: 
Οι Απάχηδες των Αθηνών.
21, 22, 23 & 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2012, 8:30μμ.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Αθήνα.
Εισιτήρια: 12€ κανονικό & 8€ μειωμένο.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.