Headlines News :

Το έθιμο της γουρουνοχαράς.

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012 3:49 π.μ.

Λάρισα.

 Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012.

Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης λειτουργεί από το 1975 και προσφέρει πλούσιο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο στην ομώνυμη συνοικία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας.

Η λαϊκή μας παράδοση δεν είναι μόνο ο χορός και το τραγούδι, και δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο εκεί αλλά αφορά παραδοσιακά φαγητά, αναβίωση εθίμων που με την πάροδο του χρόνου πάνε να εκλείψουν.
Εμείς οφείλουμε όλα αυτά να τα διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού και να τα μεταδώσουμε όσο πιο αυτούσια και αληθινά μπορούμε στα παιδιά μας.
Έτσι λοιπόν, η Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης διοργανώνει ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα των ανθρώπων που κατάγονται από την Ανατολική Ρωμυλία, το έθιμο της Γουρουνοχαράς. Η γουρουνοχαρά είναι ένα από τα σημαντικότερα έθιμα διότι το αντιμετώπιζαν και ως τελετουργία.
Τα χρόνια της προσφυγιάς και της εγκατάστασης στην νέα πατρίδα ήταν πολύ δύσκολα. Το πρώτο τους μέλημα ήταν η εξασφάλιση της τροφής και της ενδυμασίας για όλη την χρονιά. Για το λόγο αυτό, οι Θρακιώτες έτρεφαν και φρόντιζαν όλο τον χρόνο ένα γουρούνι, το οποίο έσφαζαν την παραμονή των Χριστουγέννων.
Μόλις έφτανε η παραμονή των Χριστουγέννων, οι άνδρες της οικογένειας έσφαζαν το γουρούνι και στην συνέχεια άνοιγαν στο χώμα μια γούρνα και με τις κληματόβεργες άναβαν φωτιά για να καψαλίσουν το ζώο.
Οι γυναίκες, κατά την διάρκεια της σφαγής έβραζαν νερό που θα χρησιμοποιούσαν αργότερα για το πλύσιμο του ζώου και τραγουδούσαν όλες μαζί τα παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων.
Στην συνέχεια, οι άνδρες έβαζαν το γουρούνι σε ένα είδος σχάρας πάνω στην φωτιά και το καψάλιζαν ώστε να καούν όλες οι τρίχες του. Αφού καψαλίζονταν καλά, το τοποθετούσαν πάνω σε μια μεγάλη τάβλα, το έξυναν και το έπλεναν για να φύγουν τα καμένα και να είναι έτοιμο για τον τεμαχισμό.
Ένα από τα έθιμα που είχαν οι μεγάλοι στην οικογένεια, ήταν να ανεβάζουν τα μικρά παιδιά στην πλάτη του σφαγμένου και καψαλισμένου ζώου για να ανδρώσουν και να σταματήσουν να κατουρούν στον ύπνο τους.
Τελειώνοντας αυτή η διαδικασία, ερχόταν η σειρά του τεμαχισμού του κρέατος, ο οποίος γίνονταν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε κάθε μέρος του ζώου να αξιοποιηθεί ανάλογα. Το δέρμα του χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή τσαρουχιών, τα λεγόμενα γουρουνοτσάρουχα, και το κρέας του μαγειρεύονταν από τις γυναίκες με διάφορους τρόπους έτσι ώστε να μπορεί να διατηρηθεί όσο γίνεται περισσότερο, εξασφαλίζοντας την τροφή της οικογένειας για όλο σχεδόν τον χρόνο.
Την αναβίωση αυτής της γιορτής θα πραγματοποιήσει η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 11:30πμ στην πλατεία της συνοικίας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους παλιούς να θυμηθούν και στους νέους να μάθουν τον τρόπο ζωής των προγόνων μας.
Η μεγάλη γιορτή της γουρουνοχαράς θα κλείσει με άφθονο φαγητό, κρασί και γλέντι.


Info:
Το έθιμο της γουρουνοχαράς. 
Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012, 11:30πμ.

Πλατεία Φιλιππούπολης, Λάρισα.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.