Headlines News :

Έλβις Πρίσλεϊ.

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013 4:04 π.μ.

Γεννήθηκε μια μέρα σαν και αυτή το 1935 στο Τουπέλο του Μισισίπι. Γνωστός και με το προσωνύμιο "Βασιλιάς της Ροκ εν Ρολ" και "Βασιλιάς", ήταν τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός ενώ θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες των τελευταίων 50 ετών.

 

Ξεκίνησε τραγουδώντας μουσική rockabilly για την εταιρεία Sun Studios, με πολλά κομμάτια ρυθμικής μπλουζ, γκόσπελ (gospel) και Κάντρι, ενώ ο συνδυασμός όλων αυτών των οδήγησε προς την καθαρή μουσική Ροκ εν ρολ. Επιτυχία γνώρισε όμως και με μπαλάντες αλλά και με κομμάτια κάντρι, μπλουζ, ποπ, φολκ, αγγίζοντας κάποιες στιγμές ακόμη και τη τζαζ. Μπορούσε να ερμηνεύσει πολλά είδη μουσικής, πάντα με την ίδια επιτυχία, χάρη στην ευέλικτη φωνή του.

Ο Έλβις Πρίσλεϊ κυκλοφόρησε 75 άλμπουμ από το 1956 ως το 1977. Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα, περισσότερα από κάθε άλλο καλλιτέχνη. Πολλά από αυτά έγιναν χρυσά ή πλατινένια, ακόμη και περισσότερες από μια φορές. Εκτός αυτών, τιμήθηκε με 14 υποψηφιότητες για βραβείο Γκράμι, εκ των οποίων τρεις φορές ήταν νικητής. Στην ηλικία των 36 ετών τιμήθηκε με το Grammy Lifetime Achievement Award για το σύνολο της καριέρας του.

Εκτός από την καριέρα του στη μουσική, ο Πρίσλεϊ εμφανίστηκε και σε 33 κινηματογραφικές ταινίες. Αν και δεν είχαν καλή υποδοχή από τους κριτικούς, ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες. Ακόμη, ιστορικές έχουν μείνει οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του και τα ειδικά αφιερώματα.

Πέθανε πρόωρα στις 16 Αυγούστου του 1977 σε ηλικία 42 ετών από καρδιακή αρρυθμία, κυρίως λόγω της κακής διατροφής, των εξαντλητικών ωραρίων αλλά και των φαρμάκων που χρησιμοποιούσε σε μεγάλες ποσότητες. Παρόλα αυτά, μετά το θάνατο του, υπήρξε σύγχυση, ακόμη και φημολογία πως ο Πρίσλεϊ ζει έως και σήμερα.

Δισκογραφία.
1950s:

  • Elvis Presley (1956)
  • Elvis (1956)
  • Elvis' Christmas (1957)

1960s:

  • Elvis Is Back! (1960)
  • His Hand Is Mine (1960)
  • Something for Everyone (1961)
  • Pot Luck (1962)
  • How Great Thou Art (1967)
  • From Elvis In Memphis (1969)
  • From Memphis to Vegas/From Vegas to Memphis (1969)

1970s:
  • Back in Memphis (1970)
  • Elvis Country (I'm 10,000 Years Old) (1971)
  • Love Letters from Elvis (1971)
  • Elvis Sings the Wonderful World of Christmas (1971)
  • Elvis Now (1972)
  • He Touched Me (1972)
  • Elvis ("Fool" Album) (1973)
  • Raised on Rock/For Ol' Times Sake (1973)
  • Good Times (1974)
  • Promised Land (1975)
  • Today (1975)
  • From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee (1976)
  • Moody Blue (1977)

Soundtracks.

1950s:
  • Loving You (1957)
  • King Creole (1958)

1960s:
  • G.I. Blues (1960)
  • Blue Hawaii (1961)
  • Girls! Girls! Girls! (1962)
  • It Happened at the World's Fair (1963)
  • Fun in Acapulko (1963)
  • Kissin' Cousins (1964)
  • Roustabout (1964)
  • Girl Happy (1965)
  • Harum Scarum (1965)
  • Frankie and Johnny (1966)
  • Paradise, Hawaiian Style (1966)
  • Spinout (1966)
  • Double Trouble (1967)
  • Chambake (1967)
  • Speedway (1968)
  • Elvis (1968)

1970s:
  • That's the Way It Is (1970)

Ζωντανές ηχογραφήσεις.

1970s:
  • On Stage: February 1970 (1970)
  • Elvis: As Recorded At Madison Square Garden (1972)
  • Aloha From Hawaii: Via Satellite (1973)
  • Elvis: As Recorded Live On Stage In Memphis (1974)
  • Having Fun With Elvis On Stage (1974)
  • Elvis in Concert (1977)

Ανθολογίες.
1950s:
Elvis' Golden Records (1958)
For LP Fans Only (1959)
A Date with Elvis (1959)
Elvis' Gold Records Volume 2: 50,000,000 Elvis Fans Can't Be Wrong (1959)

1960s:

  • Elvis' Golden Records Volume 3 (1963)
  • Elvis for Everyone (1965)
  • Elvis' Gold Records Volume 4 (1968)

1970s:

  • Elvis: A Legendary Performer Volume 1 (1974)
  • Elvis: A Legendary Performer Volume 2 (1976)
  • The Sun Sessions (1976)
  • Blue Christmas (1976)
  • Welcome to my World (1977)

Σινγκλς.
50s:
  • That's All Right / Blue Moon Of Kentucky
  • Good Rockin' Tonight / I Don't Care If The Sun Don't Shine
  • Milkcow Blues Boogie / You're A Heartbreaker
  • Baby Let's Play House / I'm Left, You're Right, She's Gone
  • I Forgot To Remember To Forget / Mystery Train
  • Heartbreak Hotel / I Was The One
  • I Want You, I Need You, I Love You / My Baby Left Me
  • Don't Be Cruel / Hound Dog
  • Blue Suede Shoes / Tutti Frutti
  • I Got A Woman / I'm Counting On You
  • I'll Never Let You Go / I'm Gonna Sit Right Down And Cry
  • I Love You Because / Trying To Get To You
  • Just Because / Blue Moon
  • Money Honey / One-Sided Love Affair
  • Shake, Rattle and Roll / Lawdy, Miss Clawdy
  • Love Me Tender / Any Way You Want Me
  • Too Much / Playing For Keeps
  • All Shook Up / That's When Your Heartaches Begin
  • (Let Me Be Your) Teddy Bear / Loving You
  • Jailhouse Rock / Treat Me Nice
  • Don't / I Beg Of You
  • Wear My Ring Around Your Neck / Doncha Think It's Time
  • Hard Headed Woman / Don't Ask Me Why
  • One Night / I Got Stung
  • (Now And Then There's) A Fool Such As I / I Need Your Love Tonight
  • A Big Hunk O' Love / My Wish Came True

60s
:
  • Stuck On You / Fame And Fortune
  • It's Now Or Never / A Mess Of Blues
  • Are You Lonesome Tonight? / I Gotta Know
  • Surrender / Lonely Man
  • I Feel So Bad/ Wild In The Country
  • (Marie's The Name) His Latest Flame / Little Sisterkai kai kai
  • Can't Help Falling In Love / Rock-A-Hula Baby
  • Good Luck Charm / Anything That's Part Of You
  • She's Not You / Just Tell Her Jim Said Hello
  • Return To Sender / Where Do You Come From
  • One Broken Heart For Sale / They Remind Me Too Much Of You
  • (You're The) Devil In Disguise / Please Don't Drag That String Around
  • Bossa Nova Baby / Witchcraft
  • Kissin' Cousins / It Hurts Me
  • Kiss Me Quick / Suspicion
  • What'd I Say / Viva Las Vegas
  • Such A Night / Never Ending
  • Ask Me / Ain't That Loving You Baby
  • Blue Christmas / Wooden Heart
  • Do The Clam / You'll Be Gone
  • Crying In The Chapel / I Believe In The Man In The Sky
  • (Such An) Easy Question / It Feels So Right
  • I'm Yours / (It's A) Long Lonely Highway
  • Puppet on A String / Wooden Heart
  • Santa Claus Is Back In Town / Blue Christmas
  • Tell Me Why / Blue River
  • Joshua Fit The Battle / Known Only To Him
  • Milky White Way / Swing Down Sweet Chariot
  • Frankie And Johnny / Please Don't Stop Loving Me
  • Love Letters / Come What May
  • Spinout / All That I Am
  • If Everyday Was Like Christmas / How Would You Like To Be
  • Indescribably Blue / Fools Fall In Love
  • Long Legged Girl (With The Short Dress On) / That's Someone You Never Forget
  • There's Always Me / Judy
  • Big Boss Man / You Don't Know Me
  • Guitar Man / Hi-Heel Sneakers
  • U.S. Male / Stay Away
  • You'll Never Walk Alone / We Call On Him
  • Your Time Hasn't Come Yet / Let Yourself Go
  • Almost In Love / A Little Less Conversation
  • If I Can Dream / Edge Of Reality
  • Memories / Charro!
  • His Hand In Mine / How Great Thou Art
  • In The Ghetto / Any Day Now
  • Clean Up Your Own Backyard / The Fair Is Moving On
  • Suspicious Minds / You'll Think Of Me
  • Don't Cry Daddy / Rubberneckin'

70s:
  • Kentucky Rain / My Little Friend
  • The Wonder Of You / Mama Liked The Roses
  • I've Lost You / The Next Step Is Love
  • You Don't Have To Say You Love Me / Patch It Up
  • I Really Don't Want To Know / There Goes My Everything
  • Rags To Riches / Where Did They Go, Lord
  • Life / Only Believe
  • I'm Leavin' / Heart Of Rome
  • It's Only Love / The Sound Of Your Cry
  • Merry Christmas Baby / O Come, All Ye Faithful
  • Until It Is Time For You To Go / We Can Make The Morning
  • He Touched Me / Bosom Of Abraham
  • An American Trilogy / The First Time Ever I Saw Your Face
  • Burning Love / It's A Matter Of Time
  • Separate Ways / Always On My Mind
  • Steamroller Blues / Fool
  • Raised On Rock / For Ol' Times Sake
  • I've Got A Thing About You Baby / Take Good Care Of Her
  • If You Talk In Your Sleep / Help Me
  • Promised Land / It's Midnight
  • My Boy / Thinking About You
  • T-R-O-U-B-L-E- / Mr Songman
  • Pieces Of My Life
  • Hurt / For The Heart
  • Moody Blue / She Thinks I Still Care
  • Way Down / Pledging My Love
  • My Way / America The Beautiful

Φιλμογραφία.
  • Change of Habit (1969)
  • The Trouble with Girls (1969)
  • Charro! (1969)
  • Live a Little, Love a Little (1968)
  • Speedway (1968)
  • Stay Away, Joe (1968)
  • Clambake (1967)
  • Double Trouble (1967)
  • Easy Come, Easy Go (1967)
  • Spinout (1966)
  • Paradise, Hawaiian Style (1966)
  • Frankie and Johnny (1966)
  • Harum Scarum (1965)
  • Tickle Me (1965)
  • Girl Happy (1965)
  • Roustabout (1964)
  • Viva Las Vegas (1964)
  • Kissin' Cousins (1964)
  • Fun in Acapulco (1963)
  • It Happened at the World's Fair (1963)
  • Girls! Girls! Girls! (1962)
  • Kid Galahad (1962)
  • Follow That Dream (1962)
  • Blue Hawaii (1961)
  • Wild in the Country (1961)
  • Flaming Star (1960)
  • G.I. Blues (1960)
  • King Creole (1958)
  • Jailhouse Rock (1957)
  • Loving You (1957)
  • Love Me Tender (1956).
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.