Headlines News :

Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα.

Δημοσίευση από Art and City | Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 11:32 π.μ.

Θεσσαλονίκη.

6 - 10 Μαρτίου 2013.

Το έργο της Μιμής Ντενίση Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα στηρίζεται στα ημερολόγια και στο Αριστούργημα της Δέλτα ο Μάγκας. 

Η Δέλτα είναι το κεντρικό πρόσωπο η αφηγήτρια μα και αυτή που κατευθύνει το έργο σαν αόρατη δύναμη. Σταματάει συνεχίζει και αλλάζει την πλοκή. Κεντρικά πρόσωπα μια οικογένεια Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, σαν την δική της. Μέσα από την καθημερινότητα τους περνάει όλες τις μεγάλες ιδέες για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, την ισότητα για να καταλήξει στο κεντρικό θέμα του έργου που είναι ο Μακεδονικός αγώνας. Το ιδιοφυές εύρημα της Δέλτα είναι πως όλα αυτά περνούν και μέσα από τα μάτια του Μάγκα, του σκύλου της οικογένειας. Αυτός είναι ο σύντροφος της Πηνελόπης και γι αυτό όλα λέγονται με χιούμορ, εξυπνάδα και χωρίς σοβαροφάνεια. Γέλιο και συναίσθημα πάνε χέρι-χέρι μα πάνω απ όλα λάμπει η αγάπη της Δέλτα για την Ελλάδα. Το έργο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και θυμίζει τις αξίες που πάντα χαρακτήριζαν την Ελλάδα και είναι εποχή να τις ξαναθυμηθούμε.

Ο Μάγκας είναι ίσως το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο για παιδιά. Μεγάλωσε γενιές και γενιές και εξακολουθεί να συγκινεί , γιατί μιλάει για όλες τις μεγάλες ιδέες που δημιούργησαν τον Ελληνικό πολιτισμό. Είναι ένα έργο που απευθύνεται σε νέους όλων των ηλικιών. Η Πηνελόπη Δέλτα και η οικογένεια της - στην οποία τόσα οφείλει η Ελλάδα - ζούσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στην διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Παρακολουθούσαν με αγωνία τα γεγονότα στην ακόμα σκλαβωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδα και βοηθούσαν από μακριά. Η άφιξη του Δραγούμη στην Αίγυπτο, έδωσε την έμπνευση στην Πηνελόπη για το βιβλίο. 

Ήθελε όμως να το γράψει, έτσι που να το νιώσουν ακόμα και τα παιδιά. Βάζει λοιπόν στα κεντρικά πρόσωπα μια οικογένεια παρόμοια με την δικιά της, την οικογένεια Βασιωτάκη. Μια αγαπημένη οικογένεια που μεγαλώνει όμως με αυστηρότητα τα παιδιά της σ’ ένα πολυεθνικό περιβάλλον. Με Αγγλίδα δασκάλα, Αιγύπτιο αμαξά, Ελληνίδα μαγείρισσα, Μακεδόνα κηπουρό. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον τα παιδιά μαθαίνουν ν’ αγαπούν τους ανθρώπους κι όχι την εθνικότητα και την κοινωνική τάξη.
 
Η Δέλτα χρειάζεται όμως να διαλέξει κάποιον απ’ όλους σαν κεντρικό ήρωα που είναι αγνός και δίκαιος και να εκφράζει όλες τις απορίες των παιδιών. Διαλέγει τον σκύλο και τον ονομάζει «Μάγκα» γιατί παρ’ όλο που ζει σε πλούσια οικογένεια δεν είναι «βουτυρόσκυλο» είναι αληθινός μάγκας. Μέσα από τις περιπέτειες του βλέπουμε τις διαφορές των χαρακτήρων, τις αντιθέσεις των ανθρώπων, τις κακίες και τα ψεματάκια των παιδιών αλλά και των μεγάλων και κομμάτια της Ελληνικής Ιστορίας που συχνά αφηγούνται οι γονείς κι η γιαγιά στα παιδιά.

Είναι πρώτη φορά που το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα δραματοποιείται και μαζί με κομμάτια από τις Αναμνήσεις της γίνεται θεατρικό έργο.

Συντελεστές:
Κείμενο: Μιμή Ντενίση (συνεργασία Κωνσταντίνα Γιαχαλή). 
Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση. 
Β΄ σκηνοθέτης: Χρήστος Καρχαδάκης. 
Κινησιολογία: Μάρω Μαρμαρινού. 
Σκηνικά-Κοστούμια: Φωτεινή Δήμου. 
Φωτισμοί: Αντρέας Μπέλλης. 
Μουσική Επιμέλεια: Κυριάκος Λουκάκος. 

Ηθοποιοί: 
Πηνελόπη Δέλτα η Μιμή Ντενίση. 
Μάγκας ο Δημήτρης Μακαλιάς. 
Γιαγιά η Αλεξάνδρα Παντελάκη. 
Σαρδελίδης ο Αντρέας Κωνσταντινίδης. 
Στο ρόλο του Βασίλη ο Φίλιππος Σοφιανός. 
Μητέρα: Αναστασία Σκοπελίτη. 
Πατέρας: Δημήτρης Νικολόπουλος. 
Μαριγώ: Βίκυ Κυριακίδη. 
Μις: Νέλλη Αλκάδη. 
Αλί/Περικλής: Γιώργος Σκούφης. 
Σαρδελίδη: Άννα-Μαρία Μπούτνιοκ. 
Αφράτος: Αντρέας Κωνσταντινίδης. 
Εύα: Ελευθερία Παρασκευά. 
Λουκάς: Αντρέας Λαμπρόπουλος. 
Βρασίδας: Άγγελος Μπέσσας. 
Γαλατάς: Γιώργος Σκούφης. 
Φελάχα: Αναστασία Σκοπελίτη. 
Φελάχος: Άγγελος Μπέσσας. 
Ψαράς: Δημήτρης Νικολόπουλος. 
Σκουπιδού: Βίκυ Κυριακίδη. 
Σκουπιδού: Άννα-Μαρία Μπούτνιοκ. 
Φελάχα: Αναστασία Φαβιάνου. 
Φελάχος: Νίκος Χαλδαιάκης.

Info:
Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα.
6 - 10 Μαρτίου 2013.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, Θεσσαλονίκη.
Είσοδος: 20€ & μειωμένο 15€.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.