Headlines News :

Αποτελέσματα Βραβείων Καρόλου Κουν.

Δημοσίευση από Art and City | Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 12:58 μ.μ.

Αθήνα.

Το βραβείο «Κάρολος Κουν» σκηνοθεσίας Ελληνικού έργου, μοιράστηκαν ο Γιάννης Κακλέας για την σύγχρονη και δυναμική σκηνοθεσία του έργου «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και ο Στάθης Λιβαθινός για την ευφάνταστη σκηνοθεσία του έργου «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ».


Το βραβείο ερμηνείας σε Ελληνικό έργο απέσπασε η Μπέτυ Αρβανίτη για την ερμηνεία της στη θεατρική μεταφορά της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που παρουσιάζεται στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. 

Το βραβείο δραματουργίας ελληνικού έργου απονεμήθηκε στους Ελένη Ράντου, Σάρα Γανωτή και Νίκο Σταυρακούδη για το έργο τους «Κατάδικός μου», στο οποίο με χιούμορ αλλά και διεισδυτική ματιά, καταγράφεται η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. 

Επίσης, απονεμήθηκε έπαινος στον Δημήτρη Δημόπουλο για την αντισυμβατική ματιά του έργου του υπό τον τίτλο «Yasou Aida», που είναι βασισμένο στην όπερα «Αΐντα» του Τζιουζέπε Βέρντι. 

Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου των κριτικών έλαβε ο Βασίλης Παπαβασιλείου, για τη σκηνοθεσία του στην παράσταση του έργου του Αλέξανδρου – Ρίζου Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο γάμος». 

Ακόμη τιμητικές διακρίσεις απέσπασαν, ο κριτικός θεάτρου και λογοτέχνης Γιάννης Βαρβέρης για την έκδοση των κειμένων κριτικής του της περιόδου 2003-2010 υπό τον τίτλο «Η Κρίση του Θεάτρου τ. Ε΄» και ο Γιάννης Χουβαρδάς για την σκηνοθεσία του στο θεατρικό έργο «Περικλής» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ενώ έπαινο έλαβε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης για την σκηνοθεσία του έργου «Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ. 

Έπαινο για πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη μοιράστηκαν η ηθοποιός Νεφέλη Κουρή για την ερμηνεία της στο ρόλο της Αρετούσας στον «Ερωτόκριτο» και η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα για την ερμηνεία της στο έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Όλγα». 

Τιμητική διάκριση αρχαίου δράματος έλαβε ο Τσέζαρις Γκραουζίνις για την σκηνοθεσία του «Οιδίποδα Τυράννου» και έπαινο η Αγγελική Κασόλα για την πειραματική σκηνοθεσία της κωμωδίας «Πλούτος» του Αριστοφάνη. 

Το μεγάλο βραβείο Μουσικής των κριτικών, απονεμήθηκε στον αρχιμουσικό Θεόδωρο Κουρεντζή, ενώ τιμητική διάκριση έλαβε το μουσικολογικό σύγγραμμα «Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967)» του Γιάννη Μπελώνη και έπαινο η ανθολογία κειμένων του συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου, υπό τον τίτλο «Για τη Μουσική». 

Την διάκριση σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη έλαβε ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης και έπαινο ο κιθαριστής Αντώνης Λιοπύρης.
Τέλος, το Ωδείον Κερκύρας, το δεύτερο παλαιότερο ωδείο στην Ελλάδα με έτος ιδρύσεως το 1894, έλαβε την τιμητική διάκριση για τον καλύτερο πολιτισμικό οργανισμό της περιφέρειας. 

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής.

Την τελετή εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «κοιτώντας και φέτος τις υποψηφιότητες, σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω, ότι ο τομέας του πολιτισμού και των τεχνών, που συχνά στον τόπο μας, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τον πρέποντα σεβασμό αλλά κυρίως ούτε με το απαιτούμενο ενδιαφέρον από την κεντρική εξουσία, είναι ο μόνος που μπορεί να επιδείξει κέρδη. Από τους λίγους, θα έλεγα, που τόσο επάξια, επιβεβαιώνει, την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα».
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.