Headlines News :

Καρναβάλι του Κόσμου 2013.

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 12:11 π.μ.

Βόλος.

1 - 18 Μαρτίου 2013. 

«Καρναβάλι του Κόσμου 2013. Από τη Βραζιλία στην Ινδονησία», είναι ο τίτλος των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Βόλου, δίνοντας συνέχεια στην περσινή πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αποκριάτικων εκδηλώσεων με διεθνή χαρακτήρα, που αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες.

Το «Καρναβάλι του Κόσμου» θα είναι και φέτος μια πολυεθνική γιορτή, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών κυρίως από την Ινδονησία αλλά και την Κούβα και τη Βραζιλία, καθώς και με εικόνες και μουσικές σε θεματικές ενότητες από Ινδία, Χαβάη, Αφρική, Μ. Ανατολή, Ισπανία και Αργεντινή. 

Ο χαρακτήρας και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν από 1η έως 18 Μαρτίου, παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ.Παντσά και τον υπεύθυνο του τομέα Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου Ευθ.Τσάμη. Ο κ.Σκοτινιώτης μίλησε για ένα συναρπαστικό πολυπολιτισμικό γεγονός, ένα καρναβάλι που γίνεται προσπάθεια να εξελιχθεί σε θεσμό για την πόλη του Βόλου, ενώ επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιηθεί και τουριστικά, αφού ήδη εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον από τουριστικά γραφεία όλης της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για τη διοργάνωση πετυχημένων καρναβαλικών εκδηλώσεων στο Βόλο, δεν καρποφόρησαν. Έτσι, πέρυσι υπήρξε η σκέψη να ανοίξει ένας διαφορετικός κύκλος εκδηλώσεων, που θα βασίζεται σε δύο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Βόλου, τον πολιτισμό και την εξωστρέφεια. «Η εξωστρέφεια, άλλωστε, χαρακτήριζε πάντοτε την κοινωνία του Βόλου, αποτελεί δε κομβική επιλογή στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου. Αποτελεί, σε τελευταία ανάλυση, και πράξη αντίστασης απέναντι στην τάση για περιχαράκωση και απομονωτισμό που δημιουργεί η πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης. Αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να πραγματοποιηθεί το «Καρναβάλι του Κόσμου», με σκοπό να καθιερωθεί ως θεσμός που θα υπηρετεί και το στόχο του Δήμου, δηλαδή την ανάδειξη του Βόλου ως τουριστικού προορισμού, με αιχμή κυρίως τα τριήμερα και τετραήμερα. 

«Η απήχηση του καρναβαλιού πέρυσι ήταν εντυπωσιακή και το ίδιο φαίνεται πως θα συμβεί και φέτος, καθώς τα μηνύματα για αφίξεις επισκεπτών από πολλά σημεία της χώρας, είναι ενθαρρυντικά για το τριήμερο», δήλωσε ο Δήμαρχος, για να προσθέσει ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα έχουν «άρωμα» Ινδονησίας, γεγονός που αποτελεί καρπό της πρόσφατης συνάντησης που είχε με τον Πρέσβη της Ινδονησίας στην Ελλάδα. Περίπου 70 χορευτές και καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τον πολιτισμό της μακρινής χώρας τους, μέσα από παραστάσεις, εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και γαστρονομικές δημιουργίες. 

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμο Βόλου και τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, σε συνεργασία με τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Σχολεία, Σχολές Χορού, εθελοντικές οργανώσεις, κλπ. Πρόκειται για εκδηλώσεις και δραστηριότητες πολυπολιτισμικού χαρακτήρα που θα συνδυάζονται αρμονικά με τις τοπικές παραδόσεις. Οι καλλιτεχνικές ομάδες που θα φιλοξενηθούν στο Βόλο θα δώσουν τις παραστάσεις τους, θα διοργανώσουν κύκλους workshops για τους νέους του Βόλου με παραστατικές τέχνες με κορυφαίο το χορό και τη μάσκα και θα παρουσιάσουν καλλιτεχνικά δρώμενα σε πλατείες και εξωτερικούς χώρους των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου, στο κέντρο της πόλης, τον Άγιο Νικόλαο, την παραλία, σε κλειστούς χώρους και σε εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού την Κυριακή 17 Μαρτίου, όπου η παραλία θα μετατραπεί σε ένα πολύτροπο και πολύβουο ψηφιδωτό. Επίκεντρο των φιλοξενούμενων ομάδων θα είναι φέτος η πολυάριθμη ομάδα της Ινδονησίας, η οποία με ευθύνη της Πρεσβείας της Ινδονησίας θα παρουσιάσει σεμινάρια ινδονησιακή κουζίνας και ινδονησιακής μάσκας, καθώς και μία γαστρονομική και εικαστική γνωριμία με τον ινδονησιακό πολιτισμό, ενώ με μια ομάδα Ινδονήσιων, Κουβανέζων και Βραζιλιάνων καλλιτεχνών (μουσικοί και χορευτές) θα γεμίσει με χρώμα η παραλία και θα μετατραπεί σε μεγάλη μουσική και χορευτική γιορτή, όπου θα καεί ο καρνάβαλος με κεντρική ιδέα «καίμε την ύφεση και τη φτώχεια). 

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ.Παντσάς υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συμβολή των εθελοντών στην προετοιμασία, τη διοργάνωση αλλά και τη συμμετοχή τους σε όλα τα δρώμενα και τις εκδηλώσεις. Για «μωσαϊκό» εκδηλώσεων με παραδοσιακό και διεθνή χαρακτήρα έκανε λόγο ο υπεύθυνος Πολιτιστικών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου Ευθ.Τσάμης, υπογραμμίζοντας ότι η εξωστρέφεια θα είναι το αντίδοτο στη δύσκολη φάση της οικονομικής κρίσης, που είναι – όπως εξήγησε – το θέμα της φετινής διοργάνωσης.
Η διοργάνωση, όπως υπογραμμίστηκε, θα κοστίσει ελάχιστα στο Δήμο, της τάξης των 10.000, με κάλυψη των περισσοτέρων δρώμενων από προσφορές και χορηγίες. Παρούσες στη συνέντευξη ήταν επίσης η Διευθύντρια Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ - Δη.Πε.Θε. Βόλου Χρύσα Δραντάκη και η Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Μαρία Σπανού, οι οποίες επιμελήθηκαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.