Headlines News :

Το Βρακί.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 12:01 μ.μ.

Θεσσαλονίκη.

Το Βρακί (1910) είναι μια διασκεδαστική κωμωδία του Γερμανού δραματουργού Καρλ Στέρνχαϊμ (1878-1942), μεγάλου σατιρικού και οραματιστή του εξπρεσιονισμού, που με κοφτερή γλώσσα και αστραφτερό χιούμορ, χτυπάει την πλαστή ευπρέπεια και σεμνοτυφία των αστών, της εποχής του, που κάτω από το μανδύα της κοσμιότητας και του ιδεαλισμού, έκρυβαν ανομολόγητες ορέξεις και ιδιοτελή συμφέροντα. Οι αντιδράσεις, από τη λογοκρισία, το κοινό και τον αστικό τύπο, η απαγόρευση της πρεμιέρας, απέδειξαν πως είχε πετύχει το στόχο του.

Το έργο του Στέρνχαϊμ είναι μια κλασική σατιρική κωμωδία, με στοιχεία φάρσας, που αγγίζει την παρωδία. Δεν υπάρχει στο έργο χαρακτήρας μονοσήμαντος, θετικός ή αρνητικός, και αυτό γιατί υπάρχει πάντα μια δράση του που υπονομεύει είτε τον έναν είτε τον άλλον χαρακτηρισμό. Ασφαλώς σήμερα η φαεινή ιδέα του συγγραφέα, το κωμικό εύρημα του πεσμένου… βρακιού, δεν προκαλεί κανέναν και δεν μπορεί να έχει ισοδύναμη αξία με το πρώτο ανέβασμα. Αυτό όμως που έχει αξία, χρησιμότητα και επικαιρότητα, είναι η ύπαρξη της σάτιρας του μικροαστού που, μέσα από τη χρήση της μάσκας της αθωότητας, προκειμένου να επιβιώσει αδιαφορεί για τα πάντα και ζει φαύλα.

Ο Στέρνχαϊμ μπόρεσε να δει μέσα σε αυτή τη μικροαστική φύση, το ζοφερό μέλλον της ανθρωπότητας: την έλευση της βαρβαρότητας, της θηριωδίας του ναζισμού και των ολοκληρωτικών καθεστώτων που ακολούθησαν. Ένα μέλλον που ξορκίζει, τηρουμένων των αναλογιών, η παράστασή μας. 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Οικονόμου. 
Μετάφραση: Σπύρος Γαρούνας. 
Σκηνικά, κοστούμια: Χρύσα Μάντακα. 
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης. 
Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Οικονόμου. 
Βοηθός σκηνογράφου: Στέργιος Πρώιος. 
Βοηθός φωτιστή: Αθηνά Μπανάβα. 
Ράψιμο-επιδιόρθωση κοστουμιών: Κική Ιωαννίδου. 
Χειριστής κονσόλας: Αναστασία Περδίκη. 
Φωτογραφίες: Φάνης Τοψαχαλίδης. 
Video: Γιώργος Νεράντζης. 

Παίζουν: Γιάννης Περδίκης (Τέομπαλντ Μάσκε, δημόσιος υπάλληλος), Νανά Μπολέτη (Λουίζε Μάσκε, σύζυγός του), Λίζα Μιμιλίδου (Γέρτρουντ Ντόυτερ, γειτόνισσα), Μπάμπης Τίγκας (Φρανκ Σκαρρόν), Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης (Μπέντζαμιν Μάντελσταμ, ένας κουρέας), Γιάννης Μουρούζης, Δημήτρης Σιδηρόπουλος (ένας ξένος). 

Κρατήσεις Θέσεων: 2310210308 και 6937234894. 

Info:
Το Βρακί.
Από 1 Μαρτίου 2013 και κάθε Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή, 9:15μμ.
Θέατρο Έξω από τα Τείχη, Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια, Θεσσαλονίκη.
Είσοδος: Κανονικό 10€, Φοιτητικό – μαθητικό - ομαδικό 8€, Κάρτες ανεργίας & σπουδαστές θεατρικών σχολών 5€. 
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.