Headlines News :

Σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου.

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο 16 Μαρτίου 2013 4:03 π.μ.

Αθήνα. 

Από Τρίτη 26 Μαρτίου 2013 & κάθε Τρίτη.

Με την Κατερίνα Δρακοπούλου. 

Το σεμινάριο αυτό βασίζεται στην πρακτική εφαρμογή των βασικών αρχών του σωματικού θέατρου και στοχεύει στη διεύρυνση των ορίων της σωματικής έκφρασης, στην επαναφορά της αίσθησης του παιχνιδιού, στην ενίσχυση της δράσης μέσω της προσοχής και της περιέργειας, και στην ενεργοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας.

Μέσω ασκήσεων, κινησιολογικών συνθέσεων και δομημένων αυτοσχεδιασμών θα επικεντρωθούμε στη δημιουργία συνοχής και συντονισμού στην ομάδα (ensemble και τεχνικές chorus), στη συναίσθηση και ευαντιδραστικότητα προς τα άλλα μέλη της ομάδας, στην κατανόηση της δυναμικής και της χρήσης του χώρου και στη διερεύνηση της δυναμικής της σωματικής κίνησης (στοιχεία της φύσης, υλικά, τέχνες, τα επτά επίπεδα της σωματικής έντασης, ρυθμός, status). Θα ερευνήσουμε μέσα από θεατρικές και κινησιολογικές εφαρμογές τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μεταμορφωθούμε, σωματοποιώντας ατομικά και συλλογικά μια συγκεκριμένη ιδέα/κατάσταση/’ποιότητα’ αντλώντας υλικό από συγκεκριμένες πηγές.

Στο σεμινάριο θα μελετηθεί επίσης και η τεχνική Viewpoints.

Τα Viewpoints, βασισμένα στην μέθοδο των Anne Bogart, είναι μία τεχνική training και αυτοσχεδιασμού που στηρίζεται στη διερεύνηση και εξερεύνηση των βασικών στοιχείων του performance- του χώρου και του χρόνου. Μέσω δομημένων ασκήσεων, συνδυασμών και αυτοσχεδιασμών θα εστιάσουμε στα Viewpoints του χώρου και του χρόνου και θα πειραματιστούμε με το τέμπο, τη διάρκεια, τη χειρονομία, το σχήμα, την επανάληψη, την κιναισθητική αντίδραση, την τοπογραφία και την ποιητική της αρχιτεκτονικής. Θα ανακαλύψουμε ως ensemble την ευχαρίστηση του ‘παιχνιδιού’ και της ‘συνενοχής’ με τους άλλους performers, θα καλλιεργήσουμε τη σαφήνεια, την αμεσότητα, και τη συγκέντρωση, λειτουργώντας αυθόρμητα και ενστικτωδώς, και θα αναπτύξουμε δεξιοτεχνίες στη σύνθεση (composition).

Σκοπός των μαθημάτων είναι να ‘ξυπνήσουμε’ και να διεγείρουμε τις αισθήσεις, να επανασυνδεθούμε με τις δυνατότητες του σώματος να αντιδρά, να οξύνουμε την αντίληψη ως προς το χώρο και το χρόνο και να αναπτύξουμε τη χρήση της σκηνικής παρουσίας. Παραλλήλα θα ερευνήσουμε ως ensemble τη σχέση μας με το κοινό, τη σκηνή, και τους άλλους performers.

Βιογραφικό.
Η Κατερίνα Δρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο του Kent στην Αγγλία (BA in Drama and Theatre Studies με εξειδίκευση στο Devising), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths College, University of London (MA in Performance). Το ενδιαφέρον της για το σωματικό θέατρο την οδήγησε το 2008 στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield όπου φοίτησε με υποτροφία και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA in Ensemble Physical Theatre: Training and Performance.
Εργάστηκε ως Λέκτορας Θεάτρου/Performance σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Αγγλία από το 2002 εως το 2010 (University of Kent; Goldsmiths College, University of London; St Mary’s College; University of Leeds; Manchester Metropolitan University) όπου δίδαξε Κινησιολογία (Laban for Actors, Butoh), Σωματικό Θέατρο (τεχνική Lecoq), Devising, Μάσκα, Αυτοσχεδιασμό, Υποκριτική (Psychophysical Approaches to Acting), και Σύγχρονο Performance (autobiographical, site-specific, durational).
Ως ηθοποιός/performer έχει παίξει σε παραστάσεις στην Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική και Ιαπωνία. Μεταξύ άλλων: Κραυγές Βοήθειας (2012) μέσα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Αθήνα; The Moving Body (2012) στον Πολυχώρο Spring People στην Αθήνα, ‘…And After’ (2008) στο Lawrence Batley Theatre, Huddersfield; Hinomoto (2008) στο Space Zero Theatre, Tokyo και στο The Brindley, Cheshire; SpaceDance Butoh (2006) στο University of Leeds; ChamberPlay Medea (2001) στο King’s Head Theatre στο Λονδίνο; The World Mysteries, The Mysteries of Eleusis (1998) στο Majestic Theatre, Brooklyn Academy of Music, New York. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με το butoh.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους butoh artists, Marie-Gabrielle Rotie, Tetsuro Fukuhara, Kan Katsura, Minako Seki, Atsushi Takenouchi, Masaki Iwana, Ko Murobushi, Tadashi Endo, Fran Barbe, Frank van de Ven, και με την ομάδα Torifune Butoh-Sha.
Έχει συνεργαστεί ως butoh dancer/performer με τον Tetsuro Fukuhara και με την ομάδα Torifune Butoh-Sha και το 2006 οργάνωσε ένα Φεστιβάλ Butoh στο Πανεπιστήμιο του Leeds με επίτημο προσκεκλημένο τον Τetsuro Fukuhara.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε παλιούς και νέους συμμετέχοντες.

Κόστος: 65€.

Κάθε Τρίτη (26/03-21/05): 20.15 - 22.15

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, Αθήνα, 11742.

Τηλ: 2109248328 / 6989809187, email: info@kinitiras.com, kinitirastudio.com & facebook.com/events/353611218088805/?ref=2
.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.