Headlines News :

Θεατρικό Παιχνίδι στους Οδοιπόρους.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 2:29 π.μ.

Λάρισα.

Σε έναν χώρο πολιτισμού που θεωρεί ότι η παιδεία του νου και της ψυχής, έρχεται μέσω των τεχνών, δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από την παλέτα των δραστηριοτήτων - μαθημάτων τα παιδιά! Κάθε Σάββατο λοιπόν και κάθε Κυριακή από τις 10 το πρωί έως και τη 1 το μεσημέρι τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας καθώς και τα παιδιά έως 12 ετών θα απασχολούνται δημιουργικά από τους εμψυχωτές - δασκάλους του εργαστηρίου μέσω του θεατρικού παιχνιδιού!

Το θεατρικό παιχνίδι δανείζεται από το θέατρο πολλά στοιχεία και τεχνικές όπως τοπαιχνίδι ρόλων, τους αυτοσχεδιασμούς, την μεταμόρφωση, την παντομίμα, την δραματοποίηση όμως διαφέρει απ’ αυτό κυρίως στο ότι ο στόχος του δεν είναι σε καμία περίπτωση να οδηγήσει στην παράσταση. Σημασία δεν έχει το τελικό αποτέλεσμα αλλά η δημιουργική διαδικασία. Το θεατρικό παιχνίδι είναι λοιπόν ένα δημιουργικό συμβάν που δίνει σε αυτούς που συμμετέχουν άμεση ικανοποίηση. Σκοπός του θεατρικού παιχνιδιού είναι να αναπτύξει τον άνθρωπο όχι την παράσταση.

Σε ποιους απευθύνεται.
Το Θεατρικό παιχνίδι απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Μπορεί να ξεκινήσει από παιδιά νηπιαγωγείου όπου εκεί δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα σε δραστηριότητες που ασκούν την ψυχοκινητικότητά τους και να φτάσει μέχρι ομάδες ενηλίκων ακόμη και ηλικιωμένων.

Πεδία εφαρμογής.
Το θεατρικό παιχνίδι εκτός από αυτόνομη δραστηριότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» και να έχει διάφορες εφαρμογές. Στο σχολείο, για παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο διδασκαλίας, να χρησιμοποιηθεί δηλαδή ως μια εναλλακτική ή συμπληρωματική μέθοδος για μάθηση με βιωματικό τρόπο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ενδυνάμωση στις σχέσεις μιας οποιαδήποτε ομάδας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια θεατρική ομάδα ως τρόπος έρευνας και πειραματισμού και στην περίπτωση αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε παράσταση. Τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί ως μάθημα στα σχολεία όπου είναι ένα βασικό κομμάτι της θεατρικής αγωγής.

Η Δομή.
Η δομή μιας συνάντησης θεατρικού παιχνιδιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και προσαρμόζεται από τον εμψυχωτή ανάλογα με την ηλικία, τις ανάγκες και τις δυνατότητες της ομάδας καθώς και από το χρονικό διάστημα στο οποίο θα αναπτυχθεί το θεατρικό παιχνίδι. Στις πρώτες συναντήσεις μιας ομάδας συνήθως δίνεται έμφαση σε παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες παιχνιδιών και ασκήσεων.

Παιχνίδια για ζέσταμα και ενεργοποίηση
Παιχνίδια γνωριμίας
Παιχνίδια εμπιστοσύνης και συνεργασίας
Μουσικά παιχνίδια με ρυθμό και κίνηση
Παιχνίδια σωματικής έκφρασης
Παιχνίδια λόγου
Ασκήσεις φαντασίας και παρατηρητικότητας.
Παντομίμα


Το κουκλοθέατρο, η ζωγραφική και η κατασκευές μπορούν επίσης να συνδυαστούν δημιουργικά με το θεατρικό παιχνίδι
Ο εμψυχωτής προετοιμάζει κάποια παιχνίδια από τις παραπάνω κατηγορίες για να τα προτείνει στην ομάδα πριν προχωρήσει στην δραματοποίηση κάποιας ιστορίας ή στους αυτοσχεδιασμούς με παιχνίδια ρόλων και χαρακτήρων. Παρόλα αυτά το θεατρικό παιχνίδι είναι μια αυθόρμητη και ελεύθερη δημιουργική δραστηριότητα και δεν μπορεί να ακολουθηθεί μια αυστηρά προκαθορισμένη δομή.

Τα παιχνίδια και οι ασκήσεις έχουν τον χαρακτήρα ερεθισμάτων και αφορμών για δράση. Ο εμψυχωτής θα βοηθάει την ομάδα να αναζητήσει, να αυτοσχεδιάσει και να πράξη ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής και την δυναμική της.

Υπεύθυνοι δάσκαλοι - εμψυχωτές του εργαστηρίου οι:
Εύη Γιαννακοπούλου και Δημήτρης Ζέρβας.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 10πμ - 1μμ.

Συνδρομή ανά μήνα: 30€.

Οδοιπόροι - Πολυχώρος Τεχνών και Πολιτισμού.
Ο νέος πολυχώρος πολιτισμού καi τεχνών Οδοιπόροι, στο κέντρο της Λάρισας, στην πάροδο Πάυλου Μελά (πίσω από το Δημαρχείο) έρχεται να φωτίσει σαν λυχνάρι τις τέχνες για να κυλήσουν ομαλά και γοργά σαν μια ρόδα, ανοίγοντας τις ακτίνες τους μέχρι να φτάσουν στον στόχο τους, το άγγιγμα στις ψυχές των ανθρώπων!

Διεύθυνση: Πάροδος Παύλου Μελά, Πίσω από το Δημαρχείο, Λάρισα.
Υπεύθυνος χώρου: Παπαδόπουλος Π. Γεώργιος Ηθοποιός - Αρχαιολόγος
Interior Designer: Κωνσταντίνος Τζαβολάκης
Γραμματεία - Πληροφορίες - Εγγραφές: 2410252910
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.