Headlines News :

Art Athina...20 χρόνια μετά.

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη 23 Απριλίου 2013 3:02 μ.μ.

Αθήνα.

16 - 19 Μαίου 2013.

Είκοσι χρόνια μετά τη διοργάνωση της πρώτης ελληνικής art fair το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, η Art-Athina παραμένει το σημαντικότερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στη χώρα, η μοναδική Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης! 

Φέτος γιορτάζεται η 18η διοργάνωση και θα διεξαχθεί από τις 16 έως και τις 19 Μαΐου 2013 στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo).

Η Art – Athina, πιστή στους αρχικούς στόχους της για προβολή της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής και ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου με το παγκόσμιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, συνεχίζει την ανοδική πορεία της, μέσα από μια διαδικασία συνεχούς ανανέωσης και εξέλιξης τόσο προς τη δομή όσο και προς το περιεχόμενό της.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης, που θεσμοθέτησε και καθιέρωσε την έκθεση, σε συνεργασία με την εταιρεία EuroΜare, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση, δημιούργησαν για την Art-Athina 2013 ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, με τη συμμετοχή πάνω από 800 καλλιτεχνών, από τέσσερις ηπείρους, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας σε πείσμα των καιρών.

Η παράλληλη παρουσία ελληνικών και ξένων αιθουσών τέχνης, καλλιτεχνών, μουσείων, ιδρυμάτων και καλλιτεχνικών εκδόσεων αποτελεί μια μοναδική συγκυρία συνένωσης όλου του εικαστικού χώρου, προσφέροντας στους επισκέπτες την πιο ολοκληρωμένη εικόνα του.

Οι γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δίνουν το δυναμικό παρών είναι οι: a.antonopoulou.art (Αθήνα), Α.Δ. (Αθήνα), Αγκάθι-Καρτάλος (Αθήνα), alma contemporary art gallery (Τρίκαλα), Alpha Gallery (Λευκωσία, Κύπρος), Anna Pappas Gallery (Μελβούρνη, Αυστραλία), Αργώ (Αθήνα), Art Zone 42 (Αθήνα), ARTcore | contemporary art project (Μπάρι, Ιταλία), Artis Causa (Θεσσαλονίκη), Artower Agora (Αθήνα), Αστρολάβος (Αθήνα), Athens House of Photography (Αθήνα), CAN Christina Androulidaki gallery (Αθήνα), cheapart (Αθήνα), Donopoulos (Θεσσαλονίκη), έκφραση – γιαννα γραμματοπουλου (Αθήνα), Ελένη Κορωναίου (Αθήνα), Elika (Αθήνα), Françoise Heitsch (Μόναχο, Γερμανία), Galeri Binyil (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία), Galerie Laureen Thomas (Cagnes sur Mer, Γαλλία), Γκαλερί της Έρσης (Αθήνα), Εικαστικός Κύκλος (Αθήνα), Ζήνα Αθανασιάδου (Θεσσαλονίκη), Joey Ramone (Ρότερνταμ, Ολλανδία), Kalfayan (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), Καπλανών 5 (Αθήνα), Καππάτος (Αθήνα), Λόλα Νικολάου (Θεσσαλονίκη), Μέδουσα (Αθήνα), Mihalarias Art (Αθήνα), Mirko Mayer (Κολωνία, Γερμανία), Mulier Mulier (Κνόκε-Ζότε, Βέλγιο), Παπατζίκου (Βέροια), Penindalinena (Λεμεσός, Κύπρος), Περιτεχνών (Αθήνα), Ρεβέκκα Καμχή (Αθήνα), Σκουφά (Αθήνα), Τεχνοχώρος (Αθήνα), The Breeder (Αθήνα), Titanium Yiayiannos (Αθήνα), Tsatsis Projects / Artforum (Θεσσαλονίκη), Ufofabrik Contemporary Art Gallery (Μοένα, Ιταλία), Vamiali’s gallery (Αθήνα).

Η 18η Art-Athina συνοδεύεται από ένα αξιόλογο πρόγραμμα VIP και από σημαντικές παράλληλες, διαδραστικές εκδηλώσεις, όπως στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις και εκθέσεις νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Η Μαρίνα Φωκίδη επιμελείται τα Symposia και καλεί διεθνείς προσωπικότητες από τον εικαστικό χώρο, επιμελητές και κριτικούς τέχνης, οι περισσότεροι από τους οποίους παρουσιάζουν τη δουλειά τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να συζητήσουν τη μεθοδολογία και τις προκλήσεις του επαγγέλματός τους εστιάζοντας στις Μπιενάλε και τα «μουσεία» του σήμερα. Ποιο είναι το “αντικείμενο” της σύγχρονης επιμέλειας εκθέσεων; Ποιες είναι οι διαφορετικές, καινούριες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να δουλέψουν;

Η λίστα ομιλητών περιλαμβάνει τους διακεκριμένους:
Chiara Bertola (Επιμελήτρια Σύγχρονης Τέχνης στο Querini Stampalia, Βενετία και στο Furla Prize, Μπολόνια, Ιταλία), Kimberly Bradley (freelance δημοσιογράφος στα Μonocle, Art Review, Art Agenda , NY Times κ.ά.), Florence Derieux (Διευθύντρια του FRAC Champagne-Ardenne, Ρεμς, Γαλλία), Galit Eilat (Ερευνήτρια Επιμελήτρια στο Van Abbemuseum, Άιντχοβεν, Ολλανδία και Πρόεδρος της Akademie der Kunste der Welt, Κολωνία, Γερμανία), Juan A. Gaitán (Επιμελητής της Μπιενάλε του Βερολίνου 2014), Jens Maier-Rothe (Συνιδρυτής και Διευθυντής του Beirut, Κάιρο, Αίγυπτος), Ricardo Nicolau (Αναπληρωτής Διευθυντής του Μουσείου Serralves, Πόρτο, Πορτογαλία), Filipa Ramos (Κριτικός τέχνης με έδρα το Λονδίνο και το Μιλάνο), Alya Sebti (Καλλιτεχνική Διευθύντρια της 5ης Μπιενάλε του Μαρακές), Marieke van Hal (Ιδρύτρια Διευθύντρια του Biennial Foundation), Kaelen Wilson-Goldie (Συγγραφέας και κριτικός με έδρα τη Βηρυτό, Λίβανος) και Adnan Yildiz (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Künstlerhaus Stuttgart, Στουτγάρδη, Γερμανία).

Περισσότεροι από 550 καλλιτέχνες, από 17 χώρες, 4 ηπείρους, συμμετέχουν στο Platforms Project @ Art Athina, που επιμελείται η Άρτεμις Ποταμιάνου, χαρτογραφώντας τις διάφορες καλλιτεχνικές ομάδες, κολεκτίβες, πλατφόρμες και ανεξάρτητους χώρους τέχνης καλλιτεχνών με όχι εμπορικό χαρακτήρα (μη κερδοσκοπικούς), που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με αντισυμβατικούς τρόπους, επιτυγχάνοντας αναπάντεχους διαλόγους πάνω στην τέχνη, συμβιώσεις και συνεργασίες. Μια προσπάθεια καταγραφής της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής.

Με σκοπό τη διεθνή ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και προτάσεων γύρω από την τέχνη, η Μαρίνα Φωκίδη επιμελείται το Open Form, μια ανοιχτή δομή έκθεσης στον επάνω όροφο της Art-Athina, όπου γκαλερί από το εξωτερικό παίρνουν μέρος με ένα έργο ή μια ενότητα.

Μια αποτύπωση της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και των ποικίλων τρόπων έκφρασης όπως διαμορφώνονται σήμερα επιχειρεί η Άρτεμις Ποταμιάνου μέσα από το Art-Athina Contemporaries. Μια δράση-έκθεση, κάτω από τον τίτλο «Paradise Lost», με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τις γκαλερί που εκπροσωπούνται στο βασικό πρόγραμμα της Art-Athina.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, η Art – Athina 2013 αποτίει φόρο τιμής στην γκαλερί Δεσμός. Ο Μάνος Στεφανίδης θα παρουσιάσει μέσα από ντοκουμέντα και εικόνες το πανόραμα του Δεσμού επισημαίνοντας την έλλειψή του σήμερα σε μία εποχή που η αγορά και το αγοραίο πνεύμα κυριαρχούν και ο Δημήτρης Αληθεινός, ιστορικό μέλος της οικογένειας του Δεσμού, θα συμμετάσχει με μία παρέμβαση-έκπληξη.

Η Art-Athina, από γεννήσεως του θεσμού, υποστηρίζεται ηθικά και υλικά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ στον άξονα προτεραιότητας 2 "αειφόρος ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής" για τα έτη 2013, 2014. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Για φωτογραφικό υλικό υψηλής ανάλυσης, παρακαλούμε επισκεφτείτε την ενότητα ΤΥΠΟΣ στην ιστοσελίδα της έκθεσης art-athina.gr.

Από το art-athina.gr και τη σελίδα μας στο facebook εδώ θα έχετε συνεχή και αναλυτική ενημέρωση για το πρόγραμμα της έκθεσης. 
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2109246815, το email: press@art-athina.gr, Υπεύθυνη Τύπου: Ντόση Ιορδανίδου.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.