Headlines News :

Απογραφές της μνήμης - μαρτυρίες από την Τζια.

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο 18 Μαΐου 2013 4:23 π.μ.

Αθήνα.

22 Μαΐου έως 20 Ιουνίου 2013.

Την Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 8 το βράδυ στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εγκαινιάζεται στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, στην Αθήνα, η εικαστική εγκατάσταση «Απογραφές της Μνήμης – Μαρτυρίες από την Τζια» της Λαρισαίας Γεωργίας Μπλιάτσου. 


Αφοσιωμένη στο νησί της Κέας εδώ και πολλά χρόνια, η Γεωργία Μπλιάτσου υλοποίησε στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών την ενδελεχή καταγραφή μιας σειράς οικείων στους περισσότερους «Τζιώτες» κατοίκων και παραθεριστών του νησιού με τη μορφή μικρών ως επί το πλείστον πορτρέτων ολοκληρωμένων με ελαφρά υλικά, κοντά στα οποία προτείνονται και γλυπτά μικρού ή μεσαίου μεγέθους από ξύλο ή αλουμίνιο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εντόπια «πινακοθήκη» μεταβλητών διαστάσεων, κατοικημένη από αναγνωρίσιμους στους περισσότερους αλλά και αφανείς ανθρώπους που συνδέθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες με τα καλοκαίρια αλλά και τους χειμώνες του νησιού, με την καλοκαιρινή ραστώνη αλλά και τις εποχικές εργασίες της υπαίθρου, με τις αυγουστιάτικες βεγγέρες αλλά και με την καθημερινότητα κάποιων πιο σιωπηλών μηνών του χρόνου. Στη Χώρα και στο Βουρκάρι, στο Λιβάδι και στον Οτζιά, στους Κοκκίνους και στον Μαύρο, συλλέκτες, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, τοπικοί ιστοριοδίφες και συγγραφείς συνομιλούν μέσα από τα σχεδόν στιγμιαία πορτρέτα τους με βοσκούς και παπάδες, με ψαράδες και ιδιοκτήτες καφενείων και παραδοσιακών παντοπωλείων, με κραταιούς χασάπηδες και γηραιές φουρνάρισσες, με παλαίμαχους τεχνίτες του εργοστασίου «Εμαγιέ» και ιδιοκτήτες καλτ καλοκαιρινών ποτάδικων.

Παράλληλα ωστόσο με την εικαστική της «καταγραφή» η Γεωργία Μπλιάτσου προχωρά σε κάτι εξίσου σημαντικό: την «εγγραφή» και «απο-γραφή» του γοργού προφορικού λόγου των κατοίκων της Κέας που ποζάρουν για τα πορτρέτα τους. Άλλοτε σε ελάχιστες λέξεις και άλλοτε στο σύντομο αλλά εύγλωττο διάστημα μιας εκ βαθέων συμπυκνωμένης εξομολόγησης, οι παλιοί αλλά και οι όψιμοι φίλοι της ζωγράφου της εμπιστεύονται ανέκδοτα ιστορικά και προσωπικά γεγονότα, κατοχικές αφηγήσεις και μικρά οικογενειακά δράματα, οδηγίες και συνταγές, εφήμερα ήθη και διαχρονικά έθιμα. Τα πρωτογενή αυτά κείμενα παρουσιάζονται στην ομότιτλη έκδοση από κοινού με τα πορτρέτα της ζωγράφου.

Η πρώτη εκθεσιακή παρουσίαση της ενότητας πραγματοποιείται στο Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμεικής της Αθήνας, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζεται η μεταφορά της στην Τζια τον Ιούλιο του 2013.

Η συνοδευτική έκδοση περιέχει τόσο τα 140 πορτρέτα των μόνιμων και περιοδικών κατοίκων της Τζιας που κατέγραψε η ζωγράφος, όσο και τα 62 κείμενα με τις βραχείες ή εκτενέστερες μαρτυρίες τους καθώς και συνοπτικά εισαγωγικά κείμενα από μελετητές και ανθρώπους του πνεύματος που σχετίζονται με το νησί. Την επιμέλεια της έκθεσης και της έκδοσης έχει η Ίρις Κρητικού και τη γραφιστική επιμέλεια ο Ανδρέας Γεωργιάδης. 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου 2013.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.