Headlines News :

Ιστορίες που κατοικούν τα σώματα.

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη 14 Μαΐου 2013 11:56 μ.μ.

Βόλος. 

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου), ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου διοργανώνει μια ακόμη θεματική έκθεση με έργα από τις συλλογές του «Μουσείου Αλ.Κ.Δάμτσα», σε συνέχεια αντίστοιχων θεματικών εκθέσεων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.


Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 στις 20:30 στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο και αποτελεί ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός αφού, για πρώτη φορά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, έπειτα από εισήγηση του Προέδρου, δημοτικού συμβούλου Ε.Τσάμη, προσκαλείται ένας γνωστός συγγραφέας της πόλης να επιλέξει με τη δική του ματιά έργα της συλλογής.

Πρόκειται για τον Κώστα Ακρίβο ο οποίος κατέληξε στην επιλογή 58 έργων από τις συλλογές του Μουσείου, δίνοντας τον τίτλο «Ιστορίες που κατοικούν τα σώματα», μετά από συνεργασία με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου Χρύσα Δραντάκη, η οποία έχει κάνει την αρχική καταγραφή των έργων του Μουσείου και έχει επιμεληθεί τις προηγούμενες θεματικές εκθέσεις. Για την έκθεση «Ιστορίες που κατοικούν τα σώματα» έχουν επιλεγεί έργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων, όπως των Λύτρα, Σαββίδη, Γερανιώτη, Γεραλή, Γερμενή, Μπραέσα, Γιολδάση, Τσαρούχη, Κανέλλη, Καραβούζη, Μυταρά, Σπεράντζα, Μπότσογλου, Κόρδη, Σακαγιάν κ.α., καθώς και έργα γνωστών Βολιωτών, όπως των Πούλακα, Γκέσκου, Γρύσπου, Κόκκινου, Κοντογιάννη, Θεολόγου, Χρυσοχοίδη-Λιβανού, Φαραντάτου.

Οι επιλογές του Κ. Ακρίβου βασίζονται κυρίως στην ανθρώπινη μορφή, είτε ως προσωπογραφία, είτε με την παρουσία της σε ηθογραφικά θέματα ή στη σχέση της με τη φύση. Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση θέασης της συλλογής, όπου ο λόγος του συγγραφέα μετα-γράφει, συμπληρώνοντας και ερμηνεύοντας με το δικό του τρόπο. Η μετά-γραφή δημιουργεί νέες αφηγήσεις των εικόνων πέραν των αρχικών τίτλων τους .

Στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης ο ίδιος γράφει: « Οι 58 πίνακες που επιλέχτηκαν για να σχηματίσουν αυτήν εδώ την έκθεση συνοδεύονται είτε με λέξεις, που θα μπορούσαν να έχουν ειπωθεί από τους ή για τους εικονιζόμενους, είτε με θραύσματα που έχουν αλιευτεί από γνωστά λογοτεχνικά κείμενα – λόγια ταιριαστά λίγο πολύ με την περίσταση. Στον θεατή απομένει το επόμενο βήμα: να σκαρώσει κι αυτός τη δική του αφηγηματική εκδοχή».

Η μεγάλη διάρκεια της έκθεσης θα δώσει την ευκαιρία, με τη νέα σχολική περίοδο, για ειδικές επισκέψεις και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τα σχολεία της περιοχής.

Όπως είναι γνωστό το «Μουσείο ΑΛ.Κ.Δάμτσα» στεγάζει από το 1998 τη δωρεά του συμπολίτη καπνεμπόρου Αλέκου Δάμτσα στην πόλη του Βόλου, αποτελούμενη από 350 περίπου έργα. Στο σύνολο των έργων ανήκουν έργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων του τέλους του 19ου αιώνα και αρχών του 20ου, κυρίως υπαιθριστών, μια σειρά από χάρτες και γκραβούρες και έργα Ελλήνων χαρακτών, των κυριότερων ονομάτων από την αρχή της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα ως τις μέρες μας. Η συλλογή που εκφράζει «τη λογική και τη ματιά του συλλέκτη» παρουσιάστηκε στο σύνολό της από το 1998 έως το 2003 στους 3 ορόφους του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Από το 2004 άρχισαν οι θεματικές παρουσιάσει των έργων σε εκθέσεις που εγκαινιάζονταν με την ευκαιρία του εορτασμού της «Ημέρας των Μουσείων». Με τη λογική αυτή παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις με θέμα «Ζωγράφοι και θέματα Θεσσαλίας», «το Τοπίο», «Πρόσωπα και θέματα καθημερινής ζωής», «Έργα Χαρακτικής». Από αυτές η έκθεση «το τοπίο» παρουσιάστηκε και στη Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας με μεγάλη επιτυχία, ενώ πέρσι για την «Ημέρα των Μουσείων» παρουσιάστηκε μια επιλογή από τα πιο σημαντικά έργα στη νέα αίθουσα εκθέσεων και πολλαπλών χρήσεων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου
Βόλου.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.