Headlines News :

Ιλιάδα.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 10:22 π.μ.

Φεστιβάλ Αθηνών.

Το συγκλονιστικό έπος του Ομήρου παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρη σε μια πεντάωρη παράσταση που σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός, πάνω στη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη. 

Το έργο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260 από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 5 ευρώ και η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει.

Η «Ιλιάδα», το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου, είναι η απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πρόκειται για έργο απαράμιλλης λογοτεχνικής δύναμης και αισθητικής ωριμότητας που απασχολεί χρόνια τώρα τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό. 

Οι πρόβες πάνω στις 24 ραψωδίες τής «Ιλιάδας» και την εξαίρετη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, μαζί με την ομάδα των συνεργατών του.

Σήμερα ο Στάθης Λιβαθινός αφηγείται μαζί τους σε μια πεντάωρη παράσταση το συνταρακτικο αυτό έπος μέσα άπο το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόσο μπορεί να αντέξει κανείς την επερχόμενη απώλεια; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος;

Στο έπος του Ομήρου δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε νικημένος. Είναι η συνομιλία δύο γενεών. Του θυμωμένου ήρωα Αχιλλέα, αυτού του αψίκορου νεαρού, και του σοφού πατέρα Πριάμου και το πώς δυο γενιές μπορούν να συμφιλιωθούν έστω για λίγο. Η οργή, η αγανάκτηση, ο θυμός είναι ένα μοντέλο ύπαρξης καταδικασμένο να τελειώσει στην κατανόηση και τη συγχώρεση. 

Πληροφορίες:
4 - 8 Ιουνίου 2013. 
Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260 / χώρος Δ΄).
Ώρα έναρξης: 20.00.  
Διάρκεια (με τρία διαλείμματα): 5 ώρες. 
Για εισιτήρια: greekfestival.gr.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης. 
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός. 
Σκηνική Διασκευή & Επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός, Έλσα Ανδριανού, με τη συνεργασία των ηθοποιών της παράστασης. 
Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. 
Μουσική σύνθεση & Σχεδιασμός ήχου: Λάμπρος Πηγούνης. 
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. 
Κινησιολογική προετοιμασία & Πολεμικές τέχνες: Σι Μιαο Τζιε Μάχιμος Μοναχός Σαολίν. 
Επιμέλεια κίνησης: Pauline Huguet. 
Βοηθοί σκηνοθέτη: Σοφία Γαλανάκη, Νεφέλη Μυρωδιά. 
Ερμηνεύουν: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου. 
Kρουστά: Μανούσος Κλαπάκης. 
Σύμβουλος για τη δραματουργία: Στρατής Πασχάλης. 
Επιστημονικός σύμβουλος: Μενέλαος Χριστόπουλος. 

Διεύθυνση - Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY productions/ Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μαρία Δούρου. 

Συμπαραγωγή: POLYPLANITY productions - Φεστιβάλ Αθηνών. 
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.