Headlines News :

Σεμινάριο Διασκευής Λογοτεχνικού Κειμένου.

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 3:12 π.μ.

Βόλος.
Παρασκευή 4 & Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013.

Μετά από τα δύο πολύ επιτυχημένα σεμινάρια σεναριογραφίας στο Βόλο, η συγγραφέας – σεναριογράφος Γεωργία Χιόνη θα το σεμινάριο με θέμα: Διασκευή λογοτεχνικού κειμένου σε θεατρικό – σενάριο, το διήμερο 4 και 5 Οκτωβρίου.


Ένα λογοτεχνικό κείμενο, όπως και ένα θεατρικό έργο αποτελούν τρόπους αφήγησης, καθώς αναπαριστούν ιστορίες με βασικά συστατικά την αρχή, τη μέση, το τέλος, το συγκεκριμένο χώρο, χρόνο και τους χαρακτήρες. Μεταφορά ή διασκευή σημαίνει αναπαραγωγή, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς διαβάζει και πώς ερμηνεύει ο αναγνώστης ή ο θεατής το αφήγημα. Η κάθε ανάγνωση και ερμηνεία εξαρτάται με τη σειρά της από το πνευματικό υπόβαθρο, τις γνώσεις και τις ευαισθησίες του καθενός. Το γραπτό κείμενο ουσιαστικά «μετασχηματίζεται» , μέσω μίας διαδικασίας που μπορεί να κυμανθεί μέσα σε ένα πολύ ευρύ περιθώριο, από αυτό της μίμησης έως αυτό της ελεύθερης ερμηνείας.

Σκοπό του σεμιναρίου θα αποτελέσει η προσέγγιση, εντοπισμός και ανάλυση αφηγηματικών μεθοδολογικών εργαλείων που συμβάλλουν στην κατανόηση των μηχανισμών μεταφοράς και διασκευής και στον εντοπισμό όλων αυτών των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα κατά τη μεταφορά αυτή, πχ. σκηνογραφία (θεατρικό), λήψη (κινηματογραφικό). Στα πλαίσια αυτού θα αναλυθούν και θα συζητηθούν θέματα όπως:
-Μελέτη βασικών στοιχείων αφηγηματικού λόγου (πλοκή, ήρωες, χώρος, χρόνος, τεχνικές αναπαραγωγής – σχέση μεταξύ αφηγημάτων (πεζού-θεατρικού/ταινίας)
-Τεχνική της μελέτης και της κατάτμησης
-Προσέγγιση από διάφορες σχολές (κλασσικό χολυγουντιανό μοντέλο, γαλλικός ιμπρεσιονισμός).
-Μελέτη συγκεκριμένων διασκευών και ανάλυση

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι δύο τρίωρα, δηλαδή Παρασκευή 4/10 18.30-21.00 και Σάββατο 5/10 10.30-13.00 και το κόστος της συμμετοχής είναι 20€.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στη «Χάρτα» (Σκενδεράνη 16ΑΒ), στο e-mail: senariovolos@yahoo.gr και στο τηλ. 6977800499.

Πληροφορίες: τηλ. 6977800499 (Κώστας Ανέστης), σελίδα στο facebook: «Σεμιναριο: Διασκευή λογοτεχνικού κειμένου σε θεατρικό-σενάριο».
 

Γεωργία Χιόνη.
Η Γεωργία Χιόνη τελείωσε τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα και μία νουβέλα. Θεατρικά της έργα έχουν ανέβει σε διάφορες θεατρικές σκηνές της Ελλάδας. Έχει γράψει σενάρια για τη μεγάλη οθόνη σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική, και σενάρια για κόμικς. Έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Συγγραφέας των:
Μυθιστορήματα: "Το Τηλεσκόπιο του Χρόνου", "Η Πριγκιπέσα της Θάσου", "Τα Δάκρυα της Πριγκιπέσας", "Μια Αλήθεια, Χίλια Ψέματα".
Νουβέλα: "Αδικιά"
Θεατρικά: "Το ροζ φουλάρι", "Τρωκτικά", "Εν Ψυχρώ", "Άγγελοι", "Το γκρι κουστούμι", "Ζωή σε λόγου μας", "Ανοιχτά 24 ώρες", "Bίος Αβίωτος", "Μαθήματα Καλής Συμπεριφοράς", "H Εκδρομή"
Σενάριο: "Ανοιχτά 24ώρες", "Jilted", "Edward Mors", "Lucky John", "Days and Nights in the Life of Mr. and Mrs. James", "Malediction", "Dirty Money"
Κόμικς – Σάτιρα: "Ιστορίες της Αραχτούπολης",
Κόμικς - Graphic novel (σενάριο): Nάβαρ - Οργή της Μοίρας

Info:
Σεμινάριο Διασκευής Λογοτεχνικού Κειμένου.

Παρασκευή 4 & Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013.
Βιβλιοπωλείο – καφενείο «Χάρτα», Βόλος.

Κόστος Συμμετοχής: 20€.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.