Headlines News :

Όταν ο φακός ζωγραφίζει… από ψηλά.

Δημοσίευση από Art and City | Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013 11:39 π.μ.

Αθήνα.

9 - 16 Οκτωβρίου 2013.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών», ο Μανώλης Κουπέ- Καλομοίρης συμμετέχει από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2013, σε ομαδική έκθεση φωτογραφίας με μαυρόασπρα έργα του από το Παρίσι, στο χώρο του Εθνικού Ωδείου (Μάγερ 18) με ώρες λειτουργίας 12-2μμ και 5-8μμ.

Ο Μανώλης Κουπέ-Καλομοίρης στην πρώτη θέση σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας του 2013 με τις εναέριες φωτογραφίες του.


Ο Ελληνογάλλος φωτογράφος τοπίων Μανώλης Κουπέ – Καλομοίρης, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους διεθνώς φωτογράφους της γενιάς του για το μοναδικό τρόπο που συλλαμβάνει με το φακό του εικόνες από άγρια και ανεξερεύνητα τοπία, διακρίθηκε πρόσφατα σε δύο μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας για το τελευταίο δημιουργικό του έργο - μια σειρά από πανοραμικές εναέριες φωτογραφίες της Ισλανδίας που κόβουν την ανάσα.

Πρόκειται για φωτογραφίες τραβηγμένες από ψηλά που είναι σαν να ακροβατούν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, θυμίζοντας πίνακες αφηρημένης τέχνης.

Συγκεκριμένα, o Μανώλης Κουπέ-Καλομοίρης απέσπασε ένα Χρυσό και ένα Αργυρό Μετάλλιο Αριστείας στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Πανοραμικής Φωτογραφίας της EPSON και διακρίθηκε παίρνοντας το 1ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας IPA 2013 (International Photography Awards), στην κατηγορία επαγγελματικής εναέριας φωτογραφίας (Φύση). Στον IPA είχε βραβευθεί πάλι το 2011 κατακτώντας την 1η θέση στην επαγγελματική κατηγορία Φύση/ Εποχές καθώς και άλλες δύο διακρίσεις.

Οι φετινές βραβευθείσες εικόνες αποτελούν τμήμα μιας μεγάλης συλλογής εναέριων φωτογραφιών που απεικονίζουν το νότιο και κεντρικό τμήμα της Ισλανδίας. Ο Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης επισκέφτηκε την Ισλανδία δύο φορές, στις αρχές Οκτωβρίου 2012 και τον Ιούνιο του 2013 επιλέγοντας περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως μορφολογία και χρωματική σύνθεση. Ο θεατής βιώνει, μέσα από αυτή τη φωτογράφηση όπου η εικόνα χάνεται σε αφηρημένα σχήματα, μια ευρηματική και έντονα εικαστική οπτική εμπειρία της Ισλανδίας.

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, Μανώλη Κουπέ, η αφηρημένη ερμηνεία του Ισλανδικού τοπίου αποτελεί μείγμα «επιθυμίας, οράματος και αυθόρμητης αντίδρασης» με αφορμή το ίδιο το σκηνικό. Επιβαίνοντας σε ένα μικρό, τετραθέσιο αεροπλάνο Cessna, οι συνθήκες λήψης ήταν πολύ ιδιαίτερες με αποτέλεσμα οι αποφάσεις για την σύνθεση και τη τεχνική να πρέπει να παίρνονται σε ελάχιστο χρόνο. Προσθέτει επίσης: «όλα κινούνταν κάτω από το αεροπλάνο με μεγάλη ταχύτητα, με τις παραστάσεις να εναλλάσσονται συνεχώς σε γρήγορους ρυθμούς. Κάτω από αυτές τις ειδικές συνθήκες, αφέθηκα σε μια πιο ενστικτώδη προσέγγιση σύνθεσης τοπίου, εγκαταλείποντας το δίχτυ ασφαλείας των αυστηρών κανόνων και της γνώσης της επίγειας φωτογράφισης. Ηθελημένα ενέδωσα στην έντονη έλξη που ασκούσε πάνω μου το απρόβλεπτο τοπίο που εμφανίζονταν εκατοντάδες μέτρα κάτω από τα πόδια μου».

Λίγα λόγια για τον Μανώλη Κουπέ- Καλομοίρη:
Ο Μανώλης Κουπέ- Καλομοίρης είναι πολυβραβευμένος εξερευνητής/φωτογράφος τοπίου, καλλιτεχνικός τυπογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας.
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1974 και μετακόμισε στην Αθήνα σε μικρή ηλικία. Είναι δισέγγονός του εθνικού συνθέτη της Ελλάδας, Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962). Έχει ζήσει και εργαστεί στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, ενώ σήμερα διαμένει στην Αθήνα. Ο Μανώλης Καλομοίρης εμπνέεται κυρίως από τα απομακρυσμένα και κρύα τοπία της Βόρειας Ευρώπης και Αμερικής.
Το 2009 τού απονεμήθηκε ο τίτλος του ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΠΙΩΝ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ μετά τη βράβευσή του στο Βρετανικό Διαγωνισμό Take a View. Το 2011 έλαβε μέρος και βραβεύτηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό Πανοραμικής Φωτογραφίας της EPSON.
Την ίδια χρονιά απέσπασε το Χρυσό Βραβείο Φωτογραφίας στο Διαγωνισμό PX3 2011, στο Παρίσι και την 1η θέση στην επαγγελματική κατηγορία Φύση/ Εποχές καθώς και άλλες δύο διακρίσεις στο Διεθνή Φωτογραφικό Διαγωνισμό IPA.
Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και προβληθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο (BBC TV, Sunday Times, Practical Photography, Outdoor Photography κ.ά.). Οι φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί στο Λονδίνο, το Παρίσι, το St.Moritz, την Αθήνα και τις ΗΠΑ.

Για το Διεθνή Διαγωνισμό Πανοραμικής Φωτογραφίας EPSON:

Στο μεγαλύτερο Διεθνή Διαγωνισμό Πανοραμικής Φωτογραφίας EPSON (τον τέταρτο κατά σειρά) προσεκλήθησαν και συμμετείχαν επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι απ΄ όλο τον κόσμο με έπαθλα που υπερβαίνουν τα 40.000 δολάρια ΗΠΑ σε μετρητά και άλλα βραβεία. Φέτος, συμμετείχαν 4.068 πανοραμικές φωτογραφίες 843 φωτογράφων από 57 χώρες.

Για το Διεθνή Φωτογραφικό Διαγωνισμό IPA:

Στο Διεθνή Φωτογραφικό Διαγωνισμό IPA 2013 συμμετείχαν σχεδόν 15.000 φωτογραφίες από 103 χώρες του κόσμου και επιλέχθηκαν τρεις κορυφαίοι νικητές. Ο IPA καθιερώθηκε το 1993 και είναι πρωτοβουλία του Ιδρύματος Lucie με στόχο τη βράβευση εξεχόντων φωτογράφων, την ανακάλυψη νέων και ανερχόμενων ταλέντων καθώς και τη προαγωγή της τέχνης της φωτογραφίας.

photo@emmanuelcoupe.com
http://www.emmanuelcoupe.com
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.