Headlines News :

Όσο μπορείς...

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 12:49 π.μ.

Ελλάδα, Κόσμος.

Ο μικρός Αμπντούλ προσπαθεί να διαβάσει Καβάφη και οι συμμαθητές του τον στηρίζουν λέξη - λέξη.

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις». Ο έφηβος Αμπντούλ από τη Συρία πηγαίνει στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών και αναμετριέται με τον Καβάφη, τον φέρει μέσα του ούτως ή άλλως και τώρα προσπαθεί να τον αρθρώσει στη νέα του γλώσσα του, τα Ελληνικά. Ο ήρωας της μικρής ταινίας που παρουσίασε χθες το Ιδρυμα Ωνάση στο πλαίσιο των δράσεων για την αξιοποίηση του Αρχείου Καβάφη, δίνει το στίγμα για το στόχο του: Οχι απλά να κάνει πιο οικείο ή προσβάσιμο το έργο του ποιητή αλλά να τον εγχαράξει ξανά και ιδανικά μέσα στην ψυχή μας.


Το εξαιρετικό φιλμ που σκηνοθέτησε ο Γρηγόρης Ρέντης σε σενάριο της παιδοψυχιάτρου και σκηνοθέτιδος Σοφίας Βγενοπούλου φανερώνει τη σημερινή απήχηση και απεύθυνση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, πως μπορεί να συνομιλήσει με όλους μας. Πως όλοι έχουν το δικαίωμα να συνομιλούν με τον ποιητή και να τον μεταγλωττίζουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν και αισθάνονται. Ο Αμπντούλ από τη Συρία που ζει στην Αθήνα των άχαρων πολυκατοικιών σηκώνεται στο μάθημα για να απαγγείλει το «Οσο μπορείς» του Κ.Π. Καβάφη και όταν κομπιάζει φτάνοντας στη λέξη «εξευτελίζεις» ένας ένας οι συμμαθητές σηκώνονται για να πουν μαζί του λέξη λεξη το ποίημα. Διότι δεν πρόκειται για απαγγελία, αλλά για σχεδόν βιωματική διακήρυξη. Αυτός είναι ο Καβάφης, το προσωπικό μας βίωμα που αρθρώνεται επιτέλους. Και το επιτέλους έχει πολλές ερμηνείες: Επιτέλους οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν μόνοι τους, με τα ακροδάχτυλα τους την ποίηση του Καβάφη χάρη στην έκδοση ποιημάτων του σε γραφή braille από το Ιδρυμα Ωνάση. Η ανατριχίλα που θα ξεκινήσει από τα ακροδάχτυλα τους και θα τους αλώσει οριστικά.

Το φιλμ αυτό δίνει το στίγμα της νέας εποχής του Αρχείου Καβάφη, που πέρασε τον περασμένο Νοέμβριο στα χέρια του Ιδρύματος Ωνάση που το διέσωσε από σειρήνες του εξωτερικού που ήθελαν να το αποκτήσουν, οδηγώντας το σε φυγή από τη χώρα όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου. Aλλωστε «ο Καβάφης είναι πεδίο, όχι μόνο ποίηση» τόνισε ο Αναστάσιος - Ιωάννης Μεταξάς, ακαδημαϊκός σύμβουλος του Αρχείου Καβάφη. Ενα πεδίο που δεν θα αναπτυχθεί μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού στον κόσμο: Από τα Τίρανα και τη Σόφια, ως την Οξφόρδη, τη Νέα Υόρκη, το Μεξικό... Οι 19 δράσεις που παρουσιάστηκαν προσφέρονται κάθε μία για ξεχωριστή αναφορά και προσφέρει ταυτόχρονα πολλαπλές εισόδους στο έργο του ποιητή.Πηγή: iefimerida.gr
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.