Headlines News :

1913.

Δημοσίευση από Art and City | Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013 10:28 π.μ.

Σέρρες. 

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013.

Βασισμένο στο θεατρικό χρονικό του Σταύρου Κοταμανίδη «Η καταστροφή των Σερρών». Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 9μμ στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Ν. Πετριτσίου Σιντικής.


Η παράσταση είναι ενταγμένη στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών. Ανέβηκε σε συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών τον Ιούνιο του 2013 και θα δοθεί στο Ν. Πετρίτσι σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


 «1913».
Μάιος του 1913. Τα Βαλκάνια βράζουν. Οι ανακατατάξεις που επιφέρουν οι εξεγέρσεις των λαών, που ήταν σκλαβωμένοι στην Οθωμανική αυτοκρατορία, δίνουν δύναμη και στην εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στους Τούρκους και τους Βούλγαρους που θέλουν να προσαρτήσουν στη Βουλγαρία εδάφη της Μακεδονίας. Σ’ αυτό το ιστορικό φόντο και την ώρα που ο ελληνικός στρατός προελαύνει νικηφόρος απελευθερώνοντας την Ελληνική γη, στην καθημερινότητα των ανθρώπων, έρχεται ένα μοιραίο ρήγμα που διαλύει τον αρραβώνα μιας νέας κοπέλας Σερραϊκής οικογένειας και ενός νέου άνδρα που προσχωρεί στον βουλγάρικο στρατό. Δυο νέοι άνθρωποι που μεγαλώνουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες στη σκλαβωμένη Μακεδονική γη, έρχονται αντιμέτωποι. Εκείνη με τη λαχτάρα να ελευθερωθεί ο τόπος και να ενωθεί με την Ελλάδα, ενώ εκείνος δεν διστάζει να φανερώσει την επιλογή του να υπηρετήσει τα βουλγαρικά συμφέροντα.
Τα ανθρώπινα αδιέξοδα, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι συγκρούσεις που εκτυλίσσονται παράλληλα με την πορεία του λαού μιας πόλης προς την ελευθερία, δίνουν άλλη διάσταση στον αγώνα και τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Γεγονότα μέσα στα οποία καταγράφεται η ιστορία της απελευθέρωσης και των προσώπων που αγωνίστηκαν γι’ αυτήν, όχι μόνο στις Σέρρες, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.
Η ιστορία γράφεται στα πεδία των μαχών και τις πολιτικές αναμετρήσεις, αλλά την επικυρώνει πάντοτε η ζωή των καθημερινών ανθρώπων, που υφίστανται και πρέπει να ζήσουν με τα αποτελέσματα των αποφάσεων που υπογράφονται στο όνομα των λαών.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Συντελεστές:

Διασκευή, Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μέντης
Σκηνογραφία: Νίκος Ευστρατόπουλος
Μουσική: Λευτέρης Αερόπουλος
Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος
Video effect: Βασίλης Κουκμήσης.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Βεργίδης, Παντελής Σταυρινός, Μιχάλης Κοβανίδης,Γιώργος Καρύδας, Αστέρης, Πολυχρονίδης, Βασιλική Δαλίσκα.
Και οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Άννα Θεοδωρίδου, Νίτσα Σωτηριάδου, Νίκο Πελέκης, Ηλίας Σαπουτζάκης, Αλεξία Βαβαλέκα, Λιάνα Βλάση.


Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.