Headlines News :

Μήνας Καβάφη.

Δημοσίευση από Art and City | Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013 3:20 π.μ.

Λάρισα.

Από την Αντιπεριφέρεια Λάρισας
& το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Με την υποστήριξη του
TheArtProject.gr/ArtandCity

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας - Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, με τη συνεργασία της Εταιρίας Επικοινωνίας και Διοργάνωσης Εκδηλώσεων “SK BOUTIQUE AGENCY” και την Εταιρεία Πολιτισμικών και Μορφωτικών Δράσεων «Ανάπλους», στο πλαίσιο της διοργάνωσης αφιερώματος “Μήνας Καβάφης” που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα τον Νοέμβριο του 2013 , οργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:


Η έκθεση.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Κ.Π. Καβάφη , θα φιλοξενηθεί έκθεση έργων του Γιάννη Μαγκανάρη που δημιουργήθηκαν στην Αλεξάνδρεια ή / και που αφορούν πρόσωπα, τοπία και θέματα αλεξανδρινά – αιγυπτιακά. Πρόκειται για σχέδια, κυρίως, με μολύβι ή μελάνι σε χαρτί, υδατογραφίες (ακουαρέλλες, τέμπερες), έργα μεικτής τεχνικής και, ενδεικτικά, ορισμένες ελαιογραφίες που δημιουργήθηκαν στο διάστημα από το 1933 έως και το 1962, έτος που ο ζωγράφος επιστρέφει οριστικά στην Ελλάδα.

Ζωγράφοι του Ελληνισμού. Γιάννης Μαγκανάρης ο Αλεξανδρινός: 1931 – 1962.
Λίγα λόγια για το ζωγράφο και δάσκαλο.

Ο Γιάννης Μαγκανάρης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1918. Η μητέρα του καταγόταν από τη Λήμνο και ο πατέρας του από τη Σίφνο. Φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο και το Γαλλικό Λύκειο, γνώρισε τον Κ.Π. Καβάφη και συνδέθηκε στενά με το Στρατή Τσίρκα, με τον οποίο – πλέον και άλλων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών του αιγυπτιώτικου ελληνισμού – συνίδρυσαν την Πνευματική Εστία Ελλήνων Αλεξανδρείας. Αργότερα, στην Αθήνα, πρώτευσε στους εισαγωγικούς διαγωνισμούς της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και φοίτησε κοντά στον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Γιάννη Κεφαλληνό, και οι δύο επίσης αλεξανδρινοί. Υπήρξε ο πρώτος καθηγητής καλλιτεχνικών στην Ελληνογαλλική Σχολή Αθηνών, από την ίδρυσή της, σχεδόν, έως και το 1986, έτος που συνταξιοδοτήθηκε, για να συνεχίσει απαρακώλυτα το καλλιτεχνικό έργο του στα εργαστήριά του στην Αθήνα και τη Σίφνο. Απεβίωσε το 2007, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη ελαιογραφιών, υδατογραφιών και σχεδίων. Το 2009, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, οργανώθηκε στην Αθήνα η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου του και εκδόθηκε, με την συνυποστήριξη του Δήμου Σιφνίων, ιδιωτών και του «Ανάπλου» ο μοναδικός αναδρομικός κατάλογος αναφοράς στο σημαντικό έλληνα ζωγράφο του 20ού αιώνα (σε τέσσερις γλώσσες, περιλαμβάνοντας 268 έργα). Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και πνευματικά ιδρύματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αφρική, τις Η.Π.Α.. Αξίζει να σημειωθούν οι δωρεές έργων προς το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και η πρόσκτηση τριών έργων από την Εθνική Πινακοθήκη Ελλάδος.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Παρασκευή 1/11, ώρα 8μμ. Εγκαίνια έκθεσης & διάρκεια: Παρασκευή 1/11 – Σάββατο 30/11. ΕΓΚΑΙΝΙΑ – ΑΝΑΛΟΓΙΟ.
Εγκαίνια έκθεσης σχεδίων του Μαγκανάρη εποχής 1929 - 1950 περίπου, διάστημα που βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια και αναλόγιο με τη συμμετοχή της ηθοποιού Κατερίνας Διδασκάλου.

Παρασκευή 1/11 – Παρασκευή 29/11 (καθημερινές).
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου σε συνεργασία με τη Β’ Βάθμια Εκπαίδευση (σχολικούς συμβούλους) και το Σύλλογο Φιλολόγων Λάρισας.


Πέμπτη 7/11, 8μμ. Γαλλικό Ινστιτούτο. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ.
Προβολή ταινίας με αφορμή το αφιέρωμα στον Καβάφη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών «Ο Βυζαντινός Καβάφης»


Παρασκευή 15/11, 8μμ. Γαλλικό Ινστιτούτο. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ.
Προβολή ταινίας με αφορμή το αφιέρωμα στον Καβάφη.


Παρασκευή 22/11/2013 και ώρα 8:30μμ. ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ.
Μουσικό αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη με εκτενή αναφορά στη βιογραφία του ποιητή με προβολή βίντεο, φωτό και απαγγελίες γνωστών ποιημάτων/πεζών σε χρονολογική σειρά με μουσική επένδυση (συμμετοχή γνωστών ανθρώπων του χώρου του πολιτισμού από το Ν. Λάρισας)

Πέμπτη 28/11/2013, ώρα 8μμ. Γαλλικό Ινστιτούτο. ΒΙΒΛΙΟ.

Παρουσίαση βιβλίου του Καθηγητή του Παντείου Παν/μίου – συγγραφέα κ. Δημήτρη Δημηρούλη "Καβουρηδόν και Παραδρόμως. Μικρές σπουδές για το άθλημα της γραφής" από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν.Λάρισας και το βιβλιοπωλείο “Γνώση”.  

Παρασκευή 29/11/2013. Γαλλικό Ινστιτούτο. ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα τον Καβάφη. Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Λάρισας

Σάββατο 30/11, ώρα 8μμ. Γαλλικό Ινστιτούτο. ΑΝΑΛΟΓΙΟ.

Αναλόγιο με τη συμμετοχή της συγγραφέως κ. Μπέτυς Μαγρίζου.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.