Headlines News :

Κατερίνα Γώγου.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013 1:28 π.μ.

Ελληνίδα ηθοποιός και ποιήτρια. Έδωσε τέλος στη ζωή της μια μέρα σαν και αυτή.

Η Κατερίνα Γώγου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 1 Ιουνίου 1940 και αυτοκτόνησε με χάπια και αλκοόλ στις 3 Οκτωβρίου 1993. Ξεκίνησε από μικρή καριέρα στην ηθοποιία αλλά αργότερα στράφηκε στην ποίηση. Τα ποιήματα της είναι γνωστά για τον αντισυμβατικό και συνειρμικό χαρακτήρα τους καθώς και τις αναρχικές ιδέες που πρόβαλε. Είχε μια κόρη, την Μυρτώ.

Εργάστηκε από μικρή ηλικία σε παιδικούς θεατρικούς θιάσους και στον κινηματογράφο, κυρίως σε ταινίες της Φίνος Φιλμς. Σπούδασε στην δραματική σχολή του Τάκη Μουζενίδη και στην σχολή χορού Πράτσικα, Ζουρούδη και Βαρούτη. Πρωτοεμφανίστηκε με το θίασο Ντίνου Ηλιόπουλου, το 1961, στο έργο των Ευαγγελίδη - Μαρή «Ο Κύριος πέντε τοις εκατό». Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ασχολήθηκε με την ποίηση, εγκαταλείποντας τον κινηματογράφο. Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε με τίτλο "Τρια κλικ αριστερά".


Φιλμογραφία:
Πρωταγωνίστρια.
  • Το βαρύ πεπόνι (1977) - σκηνοθεσία: Παύλος Τάσιος .... Τούλα
  • Παραγγελιά (1980) - σκηνοθεσία: Παύλος Τάσιος .... Κατερίνα
  • Όστρια, το τέλος του παιχνιδιού (1984) - σκηνοθεσία: Ανδρέας Θωμόπουλος.

Υπόλοιπη φιλμογραφία.
  • Ο άλλος (1952)
  • Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (1959) .... Λαζάρου
  • Το έξυπνο πουλί (1961)... Μαρίνα Μανή
  • Τα κοθώνια του θρανίου (1962)... Ριρή
  • Νόμος 4000 (1962) .... Κλειώ
  • Η ψεύτρα (1963) .... Ντόλυ
  • Γάμος αλά Ελληνικά (1964)
  • Δεσποινίς διευθυντής (1964)... Ντιάνα
  • Κάλλιο πέντε και στο χέρι (1965) .... Μπέτυ Κωνσταντινέα
  • Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965) .... Παγώνα
  • Μια τρελή, τρελή οικογένεια (1965) .... Σίσσυ
  • Ο τρελός τα 'χει τετρακόσια (1968)... Καίτη Λαμπρέτα
  • Η ωραία του κουρέα (1969)... Άννα
  • Αγάπη για πάντα (1969)... Πένυ
  • Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; (1971)... Φρόσω.

Βιβλία της Κατερίνας Γώγου:
Εν ζωή.
  • Τρία κλικ αριστερά, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1978, Μεταφράστηκε στα Αγγλικά ("Three clicks left") από τον Jack Hirschman και κυκλοφόρησε στην Αμερική to 1983, από τις εκδόσεις "Night Horn Books" του San Francisco. (Night Horn Books, 495 Ellis Str., Box 1156, San Francisco, CA 94102)
  • Ιδιώνυμο, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1980
  • Το ξύλινο παλτό, Εκδόσεις Καστανιώτη, ISBN 960-03-0292-8, 1η έκδοση 1982
  • Απόντες, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1986
  • Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1988
  • Νόστος, Εκδόσεις Λιβάνη, 1η έκδοση 1990 - Εκδόσεις Καστανιώτη, 2η έκδοση 2004.

Μεταθανάτιες κυκλοφορίες.
  • Με λένε Οδύσσεια, Εκδόσεις Καστανιώτη, ISBN 960-03-3227-4, 1η έκδοση 2002
  • Νόστος, Εκδόσεις Καστανιώτη, ISBN 960-03-3796-9, Επανέκδοση 2004.

Βιβλία για την Κατερίνα Γώγου.
Βιργινία Σπυράτου: Κατερίνα Γώγου: Έρωτας Θανάτου, Εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος, 1η έκδοση 2007.
Δισκογραφία:
Ποιήματα από ήδη εκδοθέντα βιβλία της χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία του (πρώην συζύγου της) Παύλου Τάσσιου "Παραγγελιά" (με υπόθεση βασισμένη στην ιστορία του Νίκου Κοεμτζή). Η μουσική της ταινίας, που έγραψε ο (μετέπειτα διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος) Κυριάκος Σφέτσας και επένδυσε τα εν λόγω ποιήματα, κυκλοφόρησε σε δίσκο (ΕΜΙ-1981) με τίτλο "ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ". Λίγο μετά το θάνατό της η EMI-Minos κυκλοφόρησε το δίσκο "ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ" σε CD (remastered ADD) το 1995. Κυκλοφόρησε σε CD και το 2006 (σε περιορισμένα αντίτυπα) στη σειρά "Αποκλειστικές Επανεκδόσεις" των "Metropolis".
 ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org 
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.