Headlines News :

Spoon River.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 12:21 π.μ.

Βόλος.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013. 

Η Θεατρική Ομάδα βόλου «Ανά(με)σα» και ο Σύλλογος Απόφοιτων της Ελληνογαλλικής Σχολής "Άγιος Ιωσήφ" Βόλου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Spoon River του Edgar Lee Masters την Κυριακή 17 Νοεμβρίου και ώρα 6μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου, Σπ. Σπυρίδη 130 & Ρ. Φεραίου στο Βόλο.

EDGAR LEE MASTERS.
Ο Έντγκαρ Λή Μάστερς (1869- 1950), Αμερικανός ποιητής και μυθιστοριογράφος, δημιουργός του ποιητικού έργου «Σπούν Ρίβερ Ανθολογία».
Το «Σπούν Ρίβερ», είναι έργο που μένει σαν ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία της Αμερικής της αρχής του 20ού αιώνα.
Η μύηση του ποιητή στην αρχαία ελληνική επιγραμματική ποίηση, ήταν έργο που ανέλαβε ο φίλος του William Marion Reedy.
Έτσι γεννήθηκε στον Μάστερς η ιδέα να συνθέσει μερικά, παρόμοια με τα ελληνικά επιγράμματα, επιτάφια ποιήματα σε ελεύθερο στίχο. Κάθε ποίημα της συλλογής του αυτής είναι ένας μονόλογος που λέγεται (από τον τάφο) από τους πρώην κατοίκους του Σπούν Ρίβερ, ενός φανταστικού χωριού που έφτιαξε ο ποιητής.
Η Ανθολογία χαρακτηρίστηκε από πολλούς κριτικούς σαν «ένα από τα πιο πρωτότυπα κομμάτια της φανταστικής λογοτεχνίας, που γράφτηκαν ποτέ».
Το «Σπούν Ρίβερ» του Μάστερς είναι πρώτα μια συλλογή ποιημάτων, οπού ο δημιουργός της μιλάει για τη ζωή του χωριού, μέσα από τα επιτάφια επιγράμματα των ανθρώπων που θάφτηκαν στο νεκροταφείο του τόπου.
Ο ποιητής φαίνεται να πέρασε εκεί τα μικρά του χρόνια. Σε τούτη τη φανταστική πολιτεία, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και μέσα από τις οικογενειακές σχέσεις τους, τις κουβέντες της γειτονιάς, τις επιτυχίες ή αποτυχίες των ανθρώπων, ο Μάστερς, λέει και περιγράφει την ιστορία της.
Το Σπούν Ρίβερ γίνεται έτσι ένα κλασικό στο είδος του έργο μια Ανθρώπινη Κωμωδία, κατάληξη μιας πόλης γεμάτης από ατομικότητες.
Με τον ποιητή να παρουσιάζει τους κατοίκους της, όπως πραγματικά ήταν παρά όπως τους είδε ο κόσμος.
Θα λέγαμε μάλιστα για τον Μάστερς, ότι είναι ένας ξεχωριστός ποιητής και ένας πνευματώδης προσωπογράφος των ανθρώπινων παρορμήσεων.
Σε τούτο το έργο του ανακαλύπτουμε έναν ολόκληρο πλούτο από ρυθμούς, μουσικότητες, καθαρούς λυρικούς τόνους όπως υπάρχει έντονο πάντοτε και συγκινητικό το δράμα.
Με απλότητα που πλησιάζει το τέλειο και με ποιητική διεισδυτικότητα, μετέβαλε σε ποιητικό λόγο ένα κομμάτι της πατρίδας του και έδωσε σε άντρες και γυναίκες κάτι σαν μια ουσία ποιητικής αθανασίας.

Θεατρική Ομάδα Βόλου «Ανά(με)σα».
Στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων η Θεατρική Ομάδα Βόλου «Ανά(με)σα» η οποία ως κύριο στόχο έχει την διάδοση της τέχνης και του πολιτισμού, ξεκινάει ένα κύκλο θεατρικών, λογοτεχνικών και ποιητικών εκδηλώσεων πλαισιωμένων με μουσική ή και σε συνδυασμό με άλλες τέχνες (χορό, ζωγραφική).
Στόχος είναι να παρουσιαστούν Έλληνες αλλά και ξένοι θεατρικοί κατά κύριο λόγο αλλά και λογοτεχνικοί συγγραφείς και ποιητές.

Την Καλλιτεχνική επιμέλεια και την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς.

Πιάνο - τραγούδι: Βάσω Ζαγόρη.

Ερμηνεύουν και τραγουδούν οι: Ηρακλής Παπαγιάννης, Ράνια Θεοχαροπούλου, Μάρθα Παπαθανασίου, Φρειδερίκη Μπεκίρη, Κασσιανή Βαρδαλή, Ολίνα Μανωλοπούλου, Στέφανος Βλαχάβας, Ειρήνη Μυλωνά, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μαλβίνα Παππά, Βάσια Στάμου, Ευαγγελία Τίγκα, Άρτεμις Χατζηαποστολίδου, Μαρία Πράντζου.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.