Headlines News :

Έξι σκίτσα για τον αόρατο κόσμο του Ερίκ Σατί.

Δημοσίευση από Art and City | Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013 10:56 π.μ.

Αθήνα.

9, 16, 23 & 30 Νοεμβρίου 2013.

Εμπνευσμένα από τη ζωή, το έργο και τη κοσμοθεωρία του.


 Ο αόρατος κόσμος, είναι εκείνος που εμείς αντιλαμβανόμαστε αλλά που οι άλλοι δεν μπορούν να δουν.

Κάθε παιδί κρύβει στην τσέπη του ένα μαγικό ραβδάκι που μεταμορφώνει ένα σπιρτόκουτο σε υπερωκεάνιο.

Ο καλλιτέχνης Satie ως μικρός «αποκρυφιστής» ανακαλύπτει και ξεκλειδώνει νέες πόρτες στο χώρο της μουσικής έκφρασης χωρίς ποτέ να συμβιβάζεται με τις αποδεκτές “γήινες” φόρμες.

Κάθε μέρα φόραγε το κουστούμι του, ως πραγματικός ηθοποιός και επαναλάμβανε τις σκηνές του, ανάλογα με τη διάθεση του. Με την εκκεντρικότητα του δημιούργησε μια πολύ αναγνωρίσιμη περσόνα, που ο καθένας μπορούσε να προσεγγίσει, μα η πραγματική ζωή για τον Satie βρισκόταν στον αόρατο κόσμο.

Μια λεπτεπίλεπτη μινιμαλιστική προσέγγιση της ζωής, του έργου και της κοσμοθεωρίας του εκκεντρικού γάλλου συνθέτη.

Γιατί το έργο αυτό σήμερα;
Η αντίσταση μας στον «πολύ πολύ πραγματικό κόσμο» που μας επιβάλλουν πλασμένος με οράματα οικονομικής ανέχειας, πνευματικής σύγχυσης και ζοφερού μέλλοντος θα είναι εκείνη που θα μας κρατήσει στην επιφάνεια. Ο δικός μας κόσμος, τα οράματά μας, οι ιδέες μας και τα όνειρά μας αποτελούν το μόνο αληθινό όπλο μας. Ναι, η αντίσταση θα γίνει στον αόρατο κόσμο, σε αυτόν που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει χωρίς τη δική μας βούληση. Ο Erik Satie, υπήρξε μια τέτοια προσωπικότητα, άλλαξε τον κόσμο γύρω του… όταν αποφάσισε να μείνει πιστός στον εαυτό του!

Άννα Σεβαστή Τζίμα

Περισσότερα στοιχεία:
Η παράσταση αυτή είναι η πρώτη της Πειραματικής Σκηνής της ομάδας ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ σε ιδέα –σύλληψη- κείμενα και σκηνοθεσία της Άννας Σεβαστής Τζίμα. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι βασισμένη στη μέθοδο ΚΙΝΗΣΗ, ΛΟΓΟΣ & ΡΥΘΜΟΣ η οποία εδώ εφαρμόζεται με πειραματική διάθεση. Η κίνηση του σώματος, ο λόγος και η μουσική συνδιαλέγονται και παίζουν δίνοντας ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα. Η όλη ατμόσφαιρα της παράστασης κινείται στα πλαίσια του μινιμαλισμού και της αφαίρεσης διατηρώντας ταυτόχρονα ένα ανάλαφρο και παιχνιδιάρικο τρόπο. Στην παράσταση χρησιμοποιούνται φυσικά όργανα αλλά και ψηφιακές αναπαραγωγές της πρωτότυπης μουσικής της παράστασης, ενώ παίζονται και τρεις συνθέσεις του Erik Satie: Gymnopedie n1, Gnosienne n1, Je te veux.

Επίσης στην παράσταση έχουν χρησιμοποιηθεί και κείμενα που είχε γράψει ο ίδιος ο Erik Satie.

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στις 13 και 16 Οκτωβρίου στο Φεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών όπου απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από το κοινό και διακεκριμένους καλεσμένους.

Λίγα λόγια για τις Μορφές Έκφρασης.
Ο καλλιτεχνικός Οργανισμός ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ιδρύθηκε το 1993 από τον ηθοποιό, μουσικοπαιδαγωγό και σκηνοθέτη Θωμά Κινδύνη. Έχοντας ως κέντρο την τέχνη του Θεάτρου, της Μουσικής και της Κίνησης , οι ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ αναζητούν και προτείνουν μια πιο αισθητική και πλούσια προσέγγιση της ζωής.

Από την στιγμή της δημιουργίας τους μέχρι σήμερα, διατηρούν μία αδιάκοπη και ακούραστη παρουσία στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, ανεβάζοντας θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, οργανώνοντας δρώμενα αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά με βάση τη μέθοδο ΚΙΝΗΣΗ, ΛΟΓΟΣ& ΡΥΘΜΟΣ.


Συντελεστές:
Ιδέα - κείμενα - σκηνοθεσία: Άννα Σεβαστή Τζίμα
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Παλαιογιάννης
Στον ρόλο του Erik Satie: Ανδροκλής Δεληολάνης.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Βλασία Βερβέρη, Ανδροκλής Δεληολάνης, Κλεονίκη Καραχάλιου, Νάνσυ Κλαμπάτσα, Θοδωρής Λακιώτης, Πασχάλης Μηλιορέλλης, Μαριλένα Νιάγου, Τάσος Νταβάκος, Δημήτρης Παλαιογιάννης, Ευγενία Παπαδάκη, Αλέξανδρος Πισκιούλης, Νικόλας Σιδερίδης, Άννα Σεβαστή Τζίμα.

Και τα παιδιά: Μελπομένη Ζουμπαντή, Νάνσυ Νάκου, Ορέστης Κινδύνης.


Ινφο:
Πότε: Σάββατο 9, 16, 23 & 30 Νοεμβρίου στις 21.00
Πού:
ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, Αλκμήνης 13, Κ. Πετράλωνα
Τιμή εισιτηρίου: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 10 € / ΜΕΙΩΜΕΝΟ-ΟΜΑΔΙΚΟ 8€.
Επικοινωνία – Πληροφορίες: 2103464903 & 2103464002.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.