Headlines News :

Γέρμα.

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013 12:48 μ.μ.

Αθήνα. 

Από 24 Νοεμβρίου 2013.

Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει το αριστούργημα του Federico García Lorca ΓΕΡΜΑ, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, από 24 Νοεμβρίου 2013 και για 15 μόνο παραστάσεις.


Μια σύγχρονη, πολυφωνική, και ανατρεπτική εκδοχή της κλασσικής τραγωδίας του Λόρκα, που αποθεώνει την μητρότητα ως υπέρτατη μορφή δημιουργίας και ελευθερίας, και αντικατοπτρίζει το βαθύ υπαρξιακό κενό που κρύβεται πίσω από τις ασφυκτικά χαμογελαστές οικογενειακές φωτογραφίες. Ο πόθος για το παιδί που δεν έρχεται, μετατρέπεται σε εμμονή. Μια εμμονή ηλεκτρισμένη και ολοκληρωτική, που φλογίζει το άνυδρο γυναικείο σώμα, και το μεταμορφώνει σταδιακά από τοπίο ζωής σε τοπίο θανάτου.

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες.


Από Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 και Κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 ως 31 Δεκεμβρίου 2013.


Λίγα λόγια για το έργο.
Γέρμα: Γυναίκα άγονη, γυναίκα έρημη, γυναίκα σε αναμονή…

Ο Federico García Lorca χαράζει μια αιμάτινη πορεία που αποθεώνει την μητρότητα ως ύψιστη μορφή δημιουργίας και οδηγεί από το φως της γέννας στο σκοτάδι της ματαίωσης, από την Γυναίκα-Δημιουργό στην Γυναίκα-Αυτουργό.

Ο ισπανός δραματουργός συνθέτει με ακρίβεια ένα πολυφωνικό, σκοτεινό τοπίο εγκλωβισμού, όμοιο με υλικό τραγωδίας, όπου το αρσενικό στοιχείο – η ζωογόνος δύναμη- εξουσιάζει δια της απουσίας του, και σιωπά εκκωφαντικά. Οι φωνές των γυναικών, με κορυφαία αυτή της Γέρμας, ξεπηδούν άναρχα πίσω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες και διεκδικούν σθεναρά το δικαίωμα στη ζωή και τη δημιουργία. Σαν σύγχρονος χορός τραγωδίας, συνομιλούν με το τότε και το τώρα, γεφυρώνουν το παρόν με το παρελθόν, και θίγουν ζητήματα φύσης και θέσης.

Προκλητικά μοντέρνος για την εποχή του, και λίγο πριν την εδραίωση της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία, ο Lorca τολμά να μιλήσει ανοιχτά για θέματα όπως: η ερωτική απόλαυσή και η αναζήτηση της ηδονής, η κοινωνική υποκρισία, η αμφισβήτηση του θείου, το τίμημα της δημόσιας εικόνας, ο ρατσισμός απέναντι στο «διαφορετικό», ο φασισμός της καθημερινότητας εντός και εκτός του οίκου.

80 χρόνια μετά, στην Ελλάδα του 2013, 10 νέοι ηθοποιοί αναζητούν μέσα στο κλασσικό κείμενο του κορυφαίου ισπανού ποιητή το καθολικό και διαχρονικό εκείνο στοιχείο που φωλιάζει στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, και αποφασίζουν να αφηγηθούν την ιστορία μιας γυναίκας που, κόντρα σε όλες τις κοινωνικές νόρμες, αμφισβητεί και, εντέλει, πράττει.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη.
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ.
Σκηνικά / Κοστούμια: Αριάδνη Βοζάνη.
Μουσική: Μαρουσώ Βαϊούλη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Νάντια Πυθαρά.
Μουσική επιμέλεια - διδασκαλία: Γιώργος Νικητόπουλος.
Επιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος.
Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Μωυσιάδου.
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας.
Φωτογραφίες: Νίκος Λιβαθινός.
Σχεδιασμός αφίσας - προγράμματος: Ειρήνη Κουμπαρούλη.
Video teaser: εδώ (Δέσποινα Μωυσιάδου).
Παραγωγή: Καλλιτεχνικές Επιχειρήσεις “BackUp”.

Παίζουν (αλφαβητικά):
Μαρουσώ Βαϊούλη, Μάγδα Κόρπη, Σεβίνα Μαραγκού, Σωτήρης Μεντζέλος, Δήμητρα Μπαλή, Νάντια Πυθαρά, Σάββας Σωτηρόπουλος, Μαρίνα Τσουμπρή.

Το ρόλο της Γέρμας ερμηνεύουν σε διπλή διανομή η Μυρτώ Γκόνη και η Ειρήνη Κουμπαρούλη.

Παραστάσεις: Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη στις 9μμ.

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).
Είσοδος: 10€ (Γενική είσοδος).

Πολυχώρος VAULT, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός.
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια).
Τηλέφωνα: 2130356472 & 6937249659 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00), Email: vaulttheatre.gr@gmail.com  & facebook.com/VAULTTheatreGr1
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.