Headlines News :

Άξιον Εστί.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 3:57 π.μ.

Αθήνα.

20 & 21 Νοεμβρίου 2013.

H Kαμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει το θρυλικό ορατόριο "Άξιον Εστί" του Μίκη Θεοδωράκη σε Μουσική Διεύθυνση Γιώργου Πέτρου. Στο τραγούδι ο Γιάννης Κότσιρας, και ο Ψάλτης Δημήτρης Πλατανιάς, βαρύτονος. Αφηγητής ο Νίκος Καραθάνος. Συμμετέχει η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων σε Διδασκαλία του Σταύρου Μπερή. Σολίστ: Τζούλια Σουγλάκου, σοπράνο και Πέτρος Μαγουλάς, μπάσος. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013 στις 8:30μμ.


"Πάντοτε ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας !"

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ το χέρι που επιστρέφει
από φόνο φριχτόν και τώρα ξέρει
ποιός αλήθεια ο κόσμος που υπερέχει
ποιό το "νυν" και ποιο το "αιέν" του κόσμου.

Απόσπασμα από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Οδυσσέα Ελύτη.


Η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής μαζί με ένα "dream team" συντελεστών παρουσιάζει ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας πολιτιστικής ιστορίας, το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, στην αυθεντική πρώτη του εκδοχή.


Ο συνδυασμός της έντονα προσωπικής μουσικής διεύθυνσης του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου με την αισθαντική φωνή του δημοφιλέστατου Γιάννη Κότσιρα, το πολυτελές ηχόχρωμα του διάσημου βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά αλλά και την καταλυτική παρουσία του σημαντικού ηθοποιού και σκηνοθέτη Νίκου Καραθάνου, δίνει νέα πνοή στο πολυαγαπημένο "Λαϊκό Ορατόριο" του Μίκη. Συμμετέχει η τακτική πλέον συνεργάτις της Καμεράτα, Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή.

Ακόμη η Καμεράτα θα παρουσιάσει ένα από τα πιο συγκλονιστικά συμφωνικά έργα του 20ου αιώνα., τη συγκινητική 14η συμφωνία του D. Shostakovich, με σολίστ τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου τον μπάσο Πέτρο Μαγουλά και ελληνικούς υπέρτιτλους.

Παράλληλα, η ποίηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη (΄Αξιον Εστί), πάνω στην οποία έχει γραφθεί το μελοποιημένο κορυφαίο έργο με τον ομώνυμο τίτλο, συνομιλεί με τους στίχους των F. G. Lorca, G. Apolllinaire, R. M. Rilke που ενέπνευσαν το συγκεκριμένο συμφωνικό έργο του Σοστακόβιτς (Συμφωνία αρ. 14, έργο 135).

Συμφωνία αρ.14, έργο 135 Ντμίτρι Σοστακόβιτς

"΄Ο,τι έγραψα μέχρι τώρα ήταν προετοιμασία για αυτό το έργο..."

Η Συμφωνία αρ.14 είναι ένα έργο κατά του θανάτου, ένας ύμνος στη ζωή και στη χαρά και αναμφίβολα ένα από τα πιο πρωτότυπα έργα που έχει γράψει ο μεγαλύτερος από τους σοβιετικούς νεοκλασικιστές. Γράφθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 1969, περίοδο κατά την οποία ο Σοστακόβιτς νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Μόσχας ύστερα από το δεύτερο έμφραγμα που υπέστη. Φέρει τον τίτλο «συμφωνία», και είναι όντως ένα συμφωνικό έργο, ωστόσο δεν ακολουθεί την αποκρυσταλλωμένη δομή της κλασικής συμφωνίας, αλλά παραθέτει ένα κύκλο από μελοποιημένους στίχους ποιητών που χάραξαν την ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Ο συνθέτης χτίζει το κολοσσιαίο αυτό οικοδόμημα με μελωδικά μοντέλα τα οποία αγγίζουν τις αισθητικές και τεχνοτροπικές αρχές του δωδεκαφθογγισμού (τεχνική απαγορευμένη από το σοβιετικό καθεστώς και από τον ίδιο τον Στάλιν). Με αυτήν τη «συμφωνία», ο διαισθανόμενος το επερχόμενο τέλος της ζωής του, Σοστακόβιτς βρίσκει το κουράγιο να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο καθεστώς, περνώντας το μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει ένα καλλιτέχνη να υμνήσει τη χαρά της ζωής και την απέχθεια προς το θάνατο.

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Μίκη Θεοδωράκη.

Το «’Αξιον εστί» είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από εκείνο που δηλώνει η «ιδιότητά» του, αφού συνδέθηκε άρρηκτα με ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της μεταπολεμικής Ελλάδας και για πολλούς θεωρείται η σπουδαιότερη κατάθεση του μεγάλου συνθέτη.
Το μνημειώδες αυτό έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι ένα λαϊκό ορατόριο για βαρύτονο, λαϊκό τραγουδιστή, αφηγητή, λαϊκή ορχήστρα, συμφωνική ορχήστρα και χορωδία (σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη) που παντρεύει τη βυζαντινή, τη συμφωνική και την ελληνική λαϊκή μουσική. Γράφθηκε στην Αθήνα και στο Παρίσι από τον Μίκη Θεοδωράκη που το ξεκίνησε το 1960 και το ολοκλήρωσε το 1963. Είναι ένα έργο- σταθμός στην ιστορία όχι μόνο της ελληνικής μουσικής.

1964: Πρώτη εκτέλεση του ορατόριου «Άξιον εστί», που κυκλοφορεί και σε δίσκο. Στην αρχή το «΄Αξιον εστί» εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, για να εκτελεστεί στο Ηρώδειο. Τον Αύγουστο το υπουργείο προεδρίας αρνείται να παραχωρήσει το Ηρώδειο και αντιπροτείνει το Παναθηναϊκό στάδιο. Ο συνθέτης και ο ποιητής αποσύρουν τα έργα τους και η πρώτη εκτέλεσή του πραγματοποιείται στις 19 Οκτωβρίου, στον κινηματογράφο REX.

Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1964 με τη φωνή τού Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Μάνο Κατράκη, τον Θόδωρο Δημίτριεφ καί τη Χορωδία της Θάλειας Βυζαντίου. Από τότε έχει ηχογραφηθεί άλλες τρείς φορές (δύο με τον Νταλάρα καί μία με τον Κότσιρα), ενώ έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκτελέσεις σε όλον τον κόσμο.

Η πρώτη όμως ηχογράφηση, παραμένει ιστορική. ΄Ηταν τεράστιες οι τεχνικές δυσκολίες και είναι απίστευτο, πως ολοκληρώθηκε. Τα στούντιο, δεν μπορούσαν να καλύψουν χορωδία, σολίστες, συμφωνική ορχήστρα. Η ηχογράφηση έγινε σταδιακά στα στούντιο της Κολούμπια και στο κινηματογραφικό ΄Αλφα.

O ίδιος ο συνθέτης επισημαίνει για το έργο αυτό του Ελύτη και το ορατόριο που εμπνεύσθηκε αποκαλώντας το «βήμα προς τη μετασυμφωνική μουσική»:

“Το Άξιον εστί του Ελύτη αποτελεί ένα μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Το έργο διατρέχει ολόκληρη την ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους. Από την γένεση «αυτού του κόσμου του μικρού, του μέγα», έως την προφητική ενόραση των δεινών που επισώρευσε επάνω μας η δικτατορία. Τρία είναι τα βασικά του μέρη: Η Γένεσις, Τα Πάθη και το Δοξαστικόν (΄Αξιον Εστί). Ως προς την εσωτερική του διάρθρωση υπάρχουν επίσης τρία διαφορετικά στοιχεία: η Αφήγηση, ο « Ύμνος» και το Χορικό. Για το πρώτο ο ποιητής χρησιμοποιεί τον πεζό λόγο. Για το δεύτερο τον ελεύθερο και για το τρίτο τον μετρικό στίχο. Έτσι στη δική μου δουλειά χρησιμοποίησα αντίστοιχα: τον Αναγνώστη, που διαβάζει το κείμενο, τον Ψάλτη για τους «Ύμνους» και τον Λαϊκό Τραγουδιστή για τα Χορικά. Αλλά τρία επίσης βασικά στοιχεία ολοκληρώνουν τη μουσική δομή του έργου: η μικτή χορωδία, η ορχήστρα και τα λαϊκά όργανα…Με το Άξιον εστί προσπάθησα να διευρύνω τους ορίζοντες της έντεχνης λαϊκής μουσικής”.

Πρόγραμμα:
v Ντμίτρι Σοστακόβιτς: Συμφωνία αρ. 14, έργο 135 (σε ποίηση F. G. Lorca, G. Apollinaire, W. Kuehelbecker, R. M. Rilke).
Σολίστ: Τζούλια Σουγλάκου, σοπράνο.
Πέτρος Μαγουλάς μπάσος.

v Μίκης Θεοδωράκης: Άξιον Εστί, ορατόριο για βαρύτονο, λαϊκό τραγουδιστή, αφηγητή, λαϊκή ορχήστρα, συμφωνική ορχήστρα και χορωδία (σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη).
Τραγούδι: Γιάννης Κότσιρας.
Ψάλτης: Δημήτρης Πλατανιάς βαρύτονος
Αφηγητής: Νίκος Καραθάνος.

Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.
Διεύθυνση Χορωδίας: Σταύρος Μπερής.

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου.

Τιμές εισιτηρίων:
Ζώνη Γ: € 16, Ζώνη Β: € 30, Ζώνη Α: € 43, Διακεκριμένη Ζώνη: € 60. Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: € 8,5. Πολύτεκνοι, άνω των 65 ετών: € 11.

H προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει.

Πληροφορίες στα: 2107282333 & στην Ιστοσελίδα megaron.gr
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.