Headlines News :

Ζωή Λάσκαρη.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 2:34 π.μ.

Ελληνίδα ηθοποιός. Είναι μια από τις διασημότερες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Το πραγματικό της όνομα είναι Ζωή Κουρούκλη. Το 1959 μόλις στα 16 της χρόνια στέφθηκε Σταρ Ελλάς και αυτή ήταν η αφορμή ώστε ο Γιάννης Δαλιανίδης να την επιλέξει για πρωταγωνίστρια της ταινίας "Ο Κατήφορος" το 1961. Γεννήθηκε μια μέρα σαν και αυτή.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου του 1944. Η επιτυχία της ταινίας την έκανε μία από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής και μόνιμη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, υπογράφoντας αποκλειστικό συμβόλαιο με τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρία παραγωγής, τη Φίνος Φιλμ. Από τότε πρωταγωνίστησε σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και σε όλα τα είδη ταινιών (κωμωδίες, δραματικές και μιούζικαλ) κατά την χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου. 

Ο Φιλοποίμην Φίνος επέλεξε να μην κρατήσει το πραγματικό της επίθετο, προκειμένου να μη γίνεται σύγχυση με την πρώτη της εξαδέλφη Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια. Το επίθετο Λάσκαρη επέλεξε ο Γιάννης Δαλιανίδης από την ονομασία ενός δρόμου στην Κυψέλη. 

Η Ζωή Λάσκαρη μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη θεωρούνταν οι μεγαλύτερες ντίβες της εποχής και οι πιο εμπορικές σταρ στην Ελλάδα. Η εικόνα που διαμόρφωσε μέσα από τις ταινίες της ήταν αυτή μιας δυναμικής και μοιραίας γυναίκας, ενώ αποτελούσε το κρυφό απωθημένο πολλών αντρών. Πολλές οι επιτυχίες στις οποίες πρωταγωνίστησε όπως Μερικοί το προτιμούν κρύο, Νόμος 4000, Κορίτσια για φίλημα, Στεφανία, Μια κυρία στα μπουζούκια, Οι θαλασσιές οι χάντρες και πολλές άλλες. Συνεργάστηκε πολλές φορές με άλλα μεγάλα ονόματα όπως Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Κούρκουλος κ.ά.
Μετά την πτώση του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στράφηκε αποκλειστικά στο θέατρο έχοντας εκτός των άλλων συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με παραστάσεις όπως το Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ, Οι γυναίκες της Τροίας, Οι Εραστές του ονείρου με τον Τόλη Βοσκόπουλο και άλλες.
Η προσωπική της ζωή πάντα απασχολούσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλές σχέσεις της είχαν συζητηθεί, κυρίως αυτή με τον Τόλη Βοσκόπουλο. Είναι παντρεμένη με τον γνωστό δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο από το 1976 και έχουν μία κόρη, τη Μαρία - Ελένη (πρώην σύζυγος του ηθοποιού Απόστολου Γκλέτσου). Από προηγούμενο γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο απέκτησε άλλη μία κόρη, τη Μάρθα (που είχε παντρευτεί τον Βλάσση Μπονάτσο).
Έχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων έχοντας εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Φιλμογραφία:

  • 1961 Ο κατήφορος Ρέα Νικολάου
  • Ο ατσίδας Άννα Καρούζου
  • 1962 Νόμος 4000 Μαρία Οικονόμου
  • Χωρίς ταυτότητα Λιάνα Μαυρολέοντος
  • Μερικοί το προτιμούν κρύο Εύα Αγγέλου
  • 1963 Ίλιγγος Έλλη
  • Ένα κορίτσι για δύο Μυρτώ
  • 1964 Εγωισμός Μαρία
  • Κορίτσια για φίλημα Τζένη Ελευθερίου
  • 1965 Τέντυ μπόι αγάπη μου Ζωή Ευτυχίδου
  • Ιστορία μιας ζωής Μαριγώ / Μαρία / Μαίρη
  • 1966 Στεφανία Στεφανία Καραλή
  • Δάκρυα για την Ηλέκτρα Ηλέκτρα Πετρίδη
  • 1967 Οι θαλασσιές οι χάντρες Μαίρη Κανιάτογλου
  • 1968 Όλγα, αγάπη μου Όλγα Παναγιωτίδου-Βασιλειάδου
  • Μια κυρία στα μπουζούκια Άννα Μασούρου
  • Γυμνοί στο δρόμο Ξένια Κουμαριανού
  • 1969 Αγάπη για πάντα Ελένη
  • 1970 Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο
  • 1971 Μαριχουάνα στοπ Καίτη Λαγοπούλου
  • 1972 Αιχμάλωτοι του μίσους Βίκυ Κουβαριώτου
  • 1973 Στον αστερισμό της Παρθένου Κούλα
  • 1974 Εραστές του ονείρου Ζωή Κυριαζή
  • 1982 Αναμέτρηση Άννα.

Βιντεογραφία:

  • 1987 Η γυναίκα της πρώτης σελίδας, Ευγενία Χρηστίδου.
  • 1988 Αντίστροφη πορεία, Χαρά Μάνου.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.