Headlines News :

Η πολιτική βια στην Ελληνική Κοινωνία.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 1:57 π.μ.

Λάρισα.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014.

O Σύλλογος των Φίλων της Ζωντανής Παράδοσης και οι Εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου: «Η πολιτική βία στην ελληνική κοινωνία» του Δημήτρη Ψυχογιού.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
• Κωνσταντίνος Μαλίζος, καθηγητής Ορθοπαιδικής,
• Βασίλης Μίχος, τοπογράφος μηχανικός
• Πέτρος Παπασαραντόπουλος, εκδότης
• Θωμάς Ψύρρας, βουλευτής

Και ο συγγραφέας του βιβλίου, Δημήτρης Ψυχογιός.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014, στις 8:30μμ στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας. Η προσέλευση στον χώρο του Αμφιθεάτρου θα γίνεται από την πάροδο Μιχ. Χαδέλλη, της οδού Κούμα. 


Λίγα λόγια γιαα το βιβλίο.
«Γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου έγινε εμφύλιος και δικτατορία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;» Ενδεικτικό ερώτημα που θέτει ο συγγραφέας στον πρόλογό του, για να καταλήξει στην βασική ιδέα που διαπνέει τα κείμενα αυτού του βιβλίου: «η βία εκδηλώνεται με αφορμή κοινωνικά-πολιτικά γεγονότα, έχει όμως πολιτισμικές ρίζες».

Η Ελλάδα έχει τη βιαιότερη πολιτική ιστορία στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστηρίζει ο Δημήτρης Ψυχογιός. Η ανάλυσή του επικεντρώνεται στη μεταπολιτευτική περίοδο με στόχο να αποδείξει ότι η τρομοκρατία, οι αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας, η «δίκαιη οργή», οι συνεχείς καταλήψεις και καταστροφές, ακόμα και η απειλητική ενίσχυση των νεοναζί, δεν εξηγούνται από την «υλική βάση», από τις κοινωνικές συνθήκες.

Την αιτία πρέπει να την αναζητήσουμε στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας: η πολιτική βία διαιωνίζεται επειδή αποθεώνεται η πολεμική βία των πραγματικών ή φανταστικών προγόνων μας. Πρόκειται για την αγωνιστική ανάγνωση της ιστορίας που η Δεξιά αναδεικνύει ως «πολεμική αρετή των Ελλήνων» και η Αριστερά ως «αντιστασιακό ήθος του ελληνισμού».

Η εκπαίδευση, η βίαιη ρητορική κομμάτων, συνδικάτων και μέσων επικοινωνίας εκμηδενίζουν τις δυνατότητες δημοκρατικού διαλόγου και συμβιβασμών. Υποκινούν τους πολίτες σε συγκρούσεις, σε αγώνες που μιμούνται και δικαιώνουν κάποιους που προηγήθηκαν – που και αυτοί δικαίωναν κάποιους προηγούμενους.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, «όντας ανίκανοι να διαπραγματευτούμε μεταξύ μας, είχαμε φτάσει σε κατάσταση τέτοιας αδυναμίας που δεν μπορούσαμε πια τίποτα να διαπραγματευθούμε με τους άλλους, για να καταλήξουμε στην αδιαπραγμάτευτη αποδοχή των δύο μνημονίων».

Ο Δημήτρης Ψυχογιός ήταν καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ασχολήθηκε κατά καιρούς με την πολιτική, εργαζόταν πάντα σε εφημερίδες και περιοδικά. Συνεχίζει να σχολιάζει την επικαιρότητα κάθε Κυριακή στο Βήμα ως «Διόδωρος Κυψελιώτης», γράφει και στην Athens Voice. Παντρεμένος, πατέρας πολλών παιδιών. Γεννήθηκε το 1948 στα Λεχαινά Ηλείας.

Η πολιτική βια στην Ελληνική Κοινωνία, του Δημήτρη Κ. Ψυχογιό.
Εκδόσεις Επίκεντρο.
Σελίδες: 272.
ISBN: 9789604584390.
Τιμή:13€ (συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.).
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.